CORONAVIRUS | Testarea unui vaccin pe oameni, la Universitatea Oxford. ”Este gata în septembrie”

CORONAVIRUS | Testarea unui vaccin pe oameni, la Universitatea Oxford. ”Este gata în septembrie”
Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.COM

În plină pandemie de coronavirus, numeroși cercetători sunt în căutarea unui tratament pentru virusul COVID-19. Un nou vaccin, dezvoltat de către cercetătorii de la Universitatea Oxford, aflat încă în perioada de testare, ar putea reprezenta soluția.

Recent, oamenii de știință de la echipa internațională care lucrează împotriva coronavirusului au venit cu o veste bună: dacă testele efectuate pe maimuțe vor avea succes în decurs de o lună, „la începutul toamnei vor fi milioane de doze”.

În paralel, testarea vaccinului pe primii voluntari a început, primele rezultate fiind „foarte bune”.

„Macacii sunt cât mai aproape de oameni”, a declarat cercetătorul Vincent Munster, citează La Stampa. Dacă imunitatea obținută la testele pe maimuțe este confirmată, pasul așteptat de umanitate va fi realizat.

Pentru vaccin, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au folosit tehnologia care a fost testată cu succes pe alte coronavirusuri în trecut, vizând producția de anticorpi și acoperirea imună la nivel mondial începând din septembrie.

Vaccinul nu conține virusul COVID-19, ci doar o mică parte din genomul său, inserat într-un virus diferit și care nu dăunează.Acest lucru îl împiedică să se răspândească, dar poate activa sistemul imunitar, protejând astfel împotriva coronavirusului.

Miliardarul Bill Gates va sprijini cercetările

Co-fondatorul Microsoft, miliardarul Bill Gates, a declarat că își va asuma o parte din costurile de producție a vaccinului împotriva virusului Sars-CoV2, precizând că a contactat cercetătorii britanici, dar și cele mai importante companii farmaceutice din lume.

„Dacă rezultatele lor de anticorpi sunt la fel precum cele promise, ne vom reuni într-un consorțiu și ne vom asigura că este produs în masă.Niciunul dintre cei care fac vaccinul nu se așteaptă să îl revendice, va fi un bun comun”, a declarat Bill Gates.

Un vaccin elvețian, administrat la scară largă, începând cu luna octombrie

Imunologul elvețian Martin Bachmann a declarat că o posibilă imunizare în masă a populației țării sale ar putea începe în luna octombrie, după ce vaccinul la care acesta lucrează va obține toate certificările necesare.

Cercetătorul a folosit secvenţa genetică a virusului SARS-CoV-2, pe care experţii din China au publicat-o în luna ianuarie, pentru a izola anumite proteine ce permit virusului să se ataşeze de celulele umane.

Apoi, aceeași secvenţă genetică a fost utilizată pentru a construi un tip de virus „fals”, care nu îi îmbolnăveşte pe oameni, dar care declanşează o reacţie imunitară ce îi permite organismului uman să se apere de adevăratul coronavirus.

Vaccinul a înregistrat rezultate favorabile pe șoareci, iar dacă va îndeplini criteriile cerute pentru a se putea administra și pacienților infectați cu COVID-19, decizia ar putea fi luată înainte de încheierea acestui an.

„Ţinând cont de urgenţa cauzată de pandemia de coronavirus, vorbim despre câteva săptămâni, nu de câteva luni, în ceea ce priveşte procedurile de avizare”, a declarat Lukas Jaggi, purtător de cuvânt al Swissmedic, Agenţia Elveţiană pentru Produse Terapeutice care a dezvoltat vaccinul, citează DPA.

Vaccinurile din alte state, rezultate pozitive în faza de testare

Remdesivir, medicamentul experimental dezvoltat de compania americană Gilead Sciences, s-a dovedit a fi eficient pentru peste două treimi dintr-o serie de pacienți grav bolnavi, infectați cucoronavirus.

De asemenea, Japonia pare că a găsit un tratament eficient, pe care a anunțat că îl oferă gratuit. Medicamentul anti-gripal „Avigan”, aflat încă în teste, poate pleca spre20 de țări care se vor arăta interesate de a-l administra pacienților decoronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe