Papa Francisc a aprobat beatificarea lui Petro Pavlo Orosz, episcop ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică

Papa Francisc a aprobat beatificarea lui Petro Pavlo Orosz, episcop ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică
Papa Francisc a aprobat beatificarea lui Petro Pavlo Orosz, episcop ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică. Sursa Foto: Hepta/ Abaca Press / ABACA

Peter Orosz, episcop ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică în anul 1953, va fi beatificat la aproape 70 de ani de la moartea sa, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Papa Francisc recunoaște martiriul acestuia din cauza credinței sale și uciderea din ură față de credință a unui preot din Eparhia Greco-Catolică de la Mukachevo, Ucraina.

Papa Francisc a aprobat beatificarea unui preot ucrainean, executat în Uniunea Sovietică

Suveranul Pontif a recunoscut „virtuţile eroice” ale acestui prelat şi a autorizat Congregaţia pentru cauzele sfinţilor ( Congregatio de causis sanctorum) să-l promulge drept „venerabil”, prima etapă spre beatificare, transmite VaticanNews.

Petro Pavlo Orosz s-a născut în 1917 în Ungaria într-o familie de religie greco-catolică. Numit preot în 1942 la Mukacevo, în vestul Ucrainei, a fost hirotonit clandestin episcop auxiliar în 1944. După război, el a fost somat să se alăture Bisericii Ortodoxe ruse, dar a refuzat. La 27 august 1953, preotul a fost arestat la Silţe (Transcarpatia), în timp ce „ducea euharistia unui om bolnav” şi împuşcat.

„La câteva ore după celebrarea unei Sfinte Liturghii clandestine, părintele Petro Pavlo Oros a murit împușcat în bărbie, glonțul i-a intrat în gât și i-a ieșit din umăr. La 28 august 1953, comuniștii sovietici au pus capăt vieții de credință puternică și dăruire față de cei mai slabi a acestui preot din Eparhia Greco-Catolică de la Mukachevo, Ucraina. A murit la Silțe. Papa i-a recunoscut martiriul în audiența de vineri cu cardinalul prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, Marcello Semeraro. Oros va fi acum beatificat. Odată cu martiriul său, au fost recunoscute virtuțile eroice a cinci slujitori ai lui Dumnezeu, care devin astfel venerabili („eroici in virtute”)”, potrivit deciziei Papei, scrie VaticanNews.

Urmăriți B1TV.ro și pe