Papa Francisc a făcut primul pas pentru beatificarea lui Robert Schuman, unul dintre întemeietorii Europei moderne. Cum ar putea deveni fostul om de stat francez un sfânt al Bisericii Romano-Catolice

Papa Francisc a făcut primul pas pentru beatificarea lui Robert Schuman, unul dintre întemeietorii Europei moderne. Cum ar putea deveni fostul om de stat francez un sfânt al Bisericii Romano-Catolice
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Grzegorz Galazka

Papa Francisc l-a pus pe fostul om de stat francez Robert Schuman, unul dintre întemeietorii Europei moderne, pe calea beatificării în Biserica Romano-Catolică. Vaticanul a anunțat că Suveranul Pontif i-a recunoscut „virtuțile eroice”, un prim pas într-un proces îndelungat care ar putea conduce la canonizare, relatează BBC.

Papa Francisc i-a recunoscut lui Robert Schuman „virtuțile eroice”, primul pas în drumul spre a fi beatificat de Biserica Romano-Catolică

Pentru ca Schuman să fie beatificat, trebuie să îi fie atribuit un miracol. O dată ce îi va fi atribuit și un al doilea miracol, fostul premier și ministru de externe francez va deveni un sfânt al Bisericii Romano-Catolice.

Robert Schuman, care a murit în 1963, a avut un rol-cheie în crearea instituțiilor europene de astăzi. Un catolic devotat, el a fost lăudat de mai mulți ocupanți ai Sfântului Scaun pentru eforturile depuse la întreruperea ciclului de războaie în Europa. Decretul actual i-a conferit rolul de „venerabil” în Biserica Romano-Catolică.

Cum a ajuns fostul om de stat francez să primească titlul de „Părintele Europei”

Născut la Luxemburg în 1886 și naturalizat drept cetățean francez, Schuman l-a susținut pentru scurtă vreme pe Marshal Petain, care avea să fie condamnat la moarte pentru că a fost colaborator al naziștilor în Al Doilea Război Mondial. După ce Franța a fost ocupată de Germania, în 1940, Schuman a fost arestat de Gestapo, dar a reușit să scape un an mai târziu, iar ulterior a trăit ascuns până la finalul războiului.

În perioada postbelică, Schuman a servit Franța ca premier și ministru de externe. În anul 1950, el a propus țărilor europene punerea în comun a resurselor de cărbune și oțel, ca metodă de a evita viitoare conflicte. Planul a devenit cunoscut drept Declarația Schuman, iar ziua în care a fost anunțat, 9 mai, este sărbătorită astăzi ca Ziua Europei.

Astfel, șase state fondatoare – Franța, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg și Țările de Jos – au semnat Tratatul de la Paris și au creat Comunitatea Europeană a Cărbunelui a Cărbunelui și Oțelului (CECO), ceea ce avea să devină Comunitatea Economică Europeană în 1957, respectiv Uniunea Europeană în 1993.

El a jucat un rol-cheie și în întemeierea NATO, în 1949, și a servit ca prim președinte al instituției-predecesoare actualului Parlament European, în 1958. Când s-a pensionat din cauza problemelor de sănătate, Robert Schuman a fost distins cu titlul „Părintele Europei”.

Ultima oră
09:03 - Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc cu varianta Delta”
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze
08:16 - Alina Șerban (ANM): Disconfort termic deosebit de accentuat în sudul și sud-estul României, cu valori spre 41 de grade în Muntenia. În restul țării, vorbim de o scădere semnificativă a temperaturilor (VIDEO)
07:43 - Incendiile de vegetație au provocat noi evacuări de turiști în Turcia. Grecia, Italia și Bosnia s-au confruntat și ele cu flăcări violente / Insula Rhodos a rămas fără apă și curent electric (VIDEO)
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)