Papa Francisc avertizează cu privire la pericolele „cancel culture”: Istoria nu trebuie rescrisă după standardele moderne

Papa Francisc avertizează cu privire la pericolele „cancel culture”: Istoria nu trebuie rescrisă după standardele moderne
Papa Francisc, 2021

Papa Francisc a avertizat, luni, cu privire la pericolele la care societate modernă e supusă prin intermediul „cancel culture”, iar acesta a subliniat că istoria nu trebuie rescrisă după standardele moderne.

Suveranul Pontif și-a făcut comentariile prin intermediul unei conferințe de presă adresată diplomaților, al cărei obiectiv principal a fost condamnarea dezinformării ideologice „fără temei” despre vaccinurile COVID-19, susținerea campaniilor naționale de imunizare și numirea asistenței medicale o obligație morală.

O istorie rescrisă după standardele moderne

El a vorbit despre criza încrederii în diplomația multilaterală, despre care el a dus la „agende din ce în ce mai dictate de o mentalitate care respinge fundamentele naturale ale umanității și rădăcinile culturale care constituie identitatea multor popoare”.

Luna trecută, al doilea om în stat din Vatican, cardinalul Pietro Parolin și-a exprimat îngrijorarea față de un proiect ce are în vedere manualul de comunicare al Uniunii Europene care sugera să nu se folosească termeni precum „Crăciun”. Află mai mult

Manualul, pe care Vaticanul l-a văzut ca o încercare de a anula rădăcinile creștine ale Europei, a fost ulterior retras pentru revizuire.

În declarațiile sale de luni, Francisc a avertizat asupra „unei forme de colonizare ideologică, una care nu lasă loc libertății de exprimare și care ia acum forma „cancel culture”, care invadează multe cercuri și instituții publice”.

Identitatea ar putea fi anulată „sub pretextul apărării diversității”

Acest lucru risca să anuleze identitatea „sub pretextul apărării diversității”, a spus Francisc, adăugând că se conturează un fel de „gândire unică”, una constrânsă să nege istoria sau, mai rău, să o rescrie în termenii actuali.

În Statele Unite, au existat conflicte cu privire la îndepărtarea sau decapitarea statuilor unor personaje istorice precum Cristofor Columb și Sfântul Junipero Serra.

Pe lângă îndepărtarea statuilor, unii au cerut și schimbarea denumirilor unor instituții precum școlile și spitalele care poartă numele personajelor istorice, spunând că acestea au jucat un rol în distrugerea culturilor native americane, relatează Reuters.