Papa Francisc este de părere că plăcerea culinară și cea sexuală sunt „pur și simplu de natură divină”

Papa Francisc este de părere că plăcerea culinară și cea sexuală sunt „pur și simplu de natură divină”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Papa Francisc, unul dintre criticii bigotismului și cel care a făcut uneori legea în cadrul Bisericii Catolice este de părere că plăcerea culinară și cea sexuală sunt „pur și simplu de natură divină”, într-un volum de interviuri publicat în Italia, în cursul zilei de miercuri, informează Agerpres, citând AFP.

Răspunzând întrebărilor ce îi erau adresate de către Carlo Petrini, un scriitor și expert italian în gastronomie, Suveranul Pontif a explicat faptul că „Biserica a condamnat plăcerea inumană, brută, vulgară, dar, în schimb, a acceptat întotdeauna plăcerea umană, sobră, morală”.

Suveranul Pontif, precizări despre plăcerea culinară și cea sexuală

Papa Francisc a ținut să precizeze faptul că „plăcerea vine direct de la Dumnezeu, ea nu este nici catolică, nici creştină, sau altceva, este pur şi simplu divină”, a subliniat papa Franciscc. „Plăcerea de a mânca ne foloseşte pentru a ne păstra sănătatea mâncând, la fel cum plăcerea sexuală este făcută pentru a face iubirea să fie mai frumoasă şi pentru a garanta perpetuarea speciei”.

„Din contră, plăcerea de a mânca, la fel ca plăcerea sexuală, vin de la Dumnezeu”, a insistat liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă.

Papa Francisc s-a opus categoric „unei moralități bigote”, care refuză noțiunea de plăcere. Aceasta a existat de-a lungul timpului în istoria Bisericii Catolice și constituie, potrivit acestuia, „o interpretare greşită a mesajului creştin”.

Papa Francisc a mărturisit admirația pentru filmul „Festinul Babettei”

În seria de interviuri, Suveranul Pontif amintește și de admirația necondiționată pe care o are pentru filmul „Festinul Babettei”, peliculă ce prezintă o comunitate daneză ultra-purisană din secolul al XIX-lea, ce a fost invitată să participe la un banchet pregătit de o bucătăreasă franceză care a câștigat la loterie.

„Pentru mine, este un imn adus milostivirii creştine şi iubirii”, a explicat Suveranul Pontif.

Noul volum conține trei interviuri și se intitulează „Teera Futura, Conversații cu Papa Francisc despre ecologia integrală”. El a fost redactat de către fondatorul conceptului „slow food”, curent ce se a fost inventat pentru a se opune trendului „fast food”.