Papa Francisc s-ar putea întâlni în Kazahstan cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse

Papa Francisc s-ar putea întâlni în Kazahstan cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse
Papa Francisc s-ar putea întâlni în Kazahstan cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse. Sursa Foto: Hepta.ro

Vaticanul a transmis luni că Papa Francisc va călători în Kazahstan în luna septembrie pentru o întâlnire a liderilor religioși, o reuniune unde liderul Bisericii Catolice și-a exprimat anterior dorința de a se întâlni cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, informează Reuters.

Papa s-ar putea întâlni cu Patriarhul Kirill în Kazahstan

Cei doi trebuiau să se întâlnească în luna iunie la Ierusalim, însă demersurile au fost suspendate. Într-un interviu pentru La Nacion din aprilie, Papa și-a exprimat tristețea că întâlnirea a trebuit „suspendată” , deoarece diplomații de la Vatican se temeau că va „crea prea multă confuzie în acest moment” , după ce Patriarhul Kirill a susținut războiul pornit de liderul de la Kremlin în Ucraina.

Cu toate acestea, Papa și Kirill au discutat prin videoconferință. „Am vorbit cu el timp de 40 de minute prin Zoom”, transmis Papa la începutul lunii mai. „În primele 20 de minute mi-a citit, cu un cartonaș în mână, toate justificările războiului”.

L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta”, a spus Papa. „Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii ci pe cel al lui Isus. Suntem păstori ai aceluiași popor sfânt al lui Dumnezeu. Pentru aceasta trebuie să căutăm căi de pace, pentru a pune capăt războiului”, a mai menționat acesta.

Suveranul Pontif i-a spus Patriarhului Kiril al Moscovei că „nu se poate transforma în băiatul de altar al lui Putin”.

Aceasta ar fi a doua întâlnire cu patriarhul rus. În Cuba, în 2016, a fost prima întâlnire dintre un papă și un lider al Bisericii Ortodoxe Ruse de la Marea Schismă care a împărțit creștinismul în ramuri orientale și vestice în 1054.

Urmăriți B1TV.ro și pe