Parlamentul din Grecia dă un vot final joi pentru „Republica Macedoniei de Nord”

Parlamentul din Grecia dă un vot final joi pentru „Republica Macedoniei de Nord”
Foto: Discovering Macedonia

Parlamentul din Grecia va da un vot final, joi seară, asupra Acordului de la Prespa, care vizează schimbarea numelui statului macedonean în „Republica Macedoniei de Nord”, potrvit dpa și France Presse preluate de Agerpres.

Dezbaterea parlamentară va începe miercuri. Ea ar putea dura între patru și cinci ore, în funcție de numărul deputaților care participă la eveniment. Așadar, votul final va fi dat joi.

Acordul a fost deja ratificat de fosta republică iugoslavă, în urmă cu zece zile, astfel că mai are nevoie doar de încuviințarea Parlamentului elen.

Schimbarea denumirii este un pas esențial pentru parcursul euroatlantic al macedonenilor. Disputa asupra numelui este una veche, în condiţiile în care mulţi cred că numele Macedonia aparţine patrimoniului istoric grec şi trebuie să fie rezervat vechii provincii din nordul Greciei.

În acest context, publicația amintește că zeci de mii de greci au manifestat duminică în faţa parlamentului grec împotriva ratificării acordului. Ciocnirile violente au făcut 42 de răniţi – 17 protestatari şi 25 de poliţişti -, potrivit unui bilanţ anunţat luni de Ministerul Sănătăţii.

Ultima oră
23:54 - În stațiunile din sudul litoralului s-ar putea da undă verde la construcția de clădiri cu mai mult de 9 etaje
23:37 - Incendiu în baia unui apartament din Târgoviște. ISU Dâmbovița: Au fost evacuați 15 locatari
23:20 - Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
22:49 - Anca Dumitra, dezvăluiri inedite. Frumoasa actriță din „Las Fierbinți” (Pro TV), despre posibilitatea de a deveni mămică: „Când se vrea, se dorește…” (FOTO)
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament