Parlamentul din Grecia dă un vot final joi pentru „Republica Macedoniei de Nord”

Parlamentul din Grecia dă un vot final joi pentru „Republica Macedoniei de Nord”
Foto: Discovering Macedonia

Parlamentul din Grecia va da un vot final, joi seară, asupra Acordului de la Prespa, care vizează schimbarea numelui statului macedonean în „Republica Macedoniei de Nord”, potrvit dpa și France Presse preluate de Agerpres.

Dezbaterea parlamentară va începe miercuri. Ea ar putea dura între patru și cinci ore, în funcție de numărul deputaților care participă la eveniment. Așadar, votul final va fi dat joi.

Acordul a fost deja ratificat de fosta republică iugoslavă, în urmă cu zece zile, astfel că mai are nevoie doar de încuviințarea Parlamentului elen.

Schimbarea denumirii este un pas esențial pentru parcursul euroatlantic al macedonenilor. Disputa asupra numelui este una veche, în condiţiile în care mulţi cred că numele Macedonia aparţine patrimoniului istoric grec şi trebuie să fie rezervat vechii provincii din nordul Greciei.

În acest context, publicația amintește că zeci de mii de greci au manifestat duminică în faţa parlamentului grec împotriva ratificării acordului. Ciocnirile violente au făcut 42 de răniţi – 17 protestatari şi 25 de poliţişti -, potrivit unui bilanţ anunţat luni de Ministerul Sănătăţii.

Ultima oră
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională
12:18 - Radu Țincu: Secțiile ATI din București, supraaglomerate. Creșterea va continua în perioada următoare. Suntem supărați când se introduc restricții, dar am ales să ne vaccinăm într-un procent extrem de redus și să sfidăm regulile (VIDEO)
12:13 - A murit unul dintre condamnații în dosarul triplei crime de la Stoenești. Doru Durleci era încarcerat la Craiova: „A fost lăsat să zacă precum un câine”
11:46 - Bucureștiul, la o rată de infectare de 5,57 la mie. Dacă se trece de pragul de 6, școlile intră în online și se instituie carantina de noapte în weekend pentru persoanele nevaccinate
11:45 - Virgil Musta: Suntem, din nou, în al doisprezecelea ceas. Oricât încercăm să mai creştem numărul de paturi, se vor epuiza şi acestea foarte repede
11:40 - Cine este Mihai Dan Zarug de la Asia Express, sezonul 4. Cu ce se ocupă concurentul de la Antena 1 și cum a ajuns cunoscut
11:33 - DLAF a sesizat DNA și cu privire la proiectul pe fonduri europene care a avut ca beneficiar firma lui Dan Barna: „Au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”
11:22 - Furnizorii de gaze și energie au început să trimită notificări de creștere a prețurilor. Ce pot face consumatorii în această situație