Republica Moldova va putea exporta în UE, fără taxe, mere, struguri și prune, pentru a compensa pierderile producătorilor locali cauzate de embargoul Rusiei asupra produselor moldoveneşti. Acest lucru va fi posibil datorită unei rezoluții pe care Parlamentul European a votat-o miercuri.
Astfel, Republica Moldova va putea exporta în UE până la 40.000 de tone de mere proaspete (reprezentând 0,4% din producţia UE), 10.000 de tone de struguri proaspeţi de masă (0,6% din producţia UE) şi 10.000 de tone de prune proaspete (0,7% din producţia UE). Cea mai mare parte din aceste importuri vor merge, cel mai posibil, către România, se arată într-un comunicat al PE.
Comisia Europeană a propus deschiderea pieţei UE ca răspuns la o cerere urgentă din partea Moldovei pentru sprijin.
„Importanţa regulamentului adoptat astăzi merge dincolo de cantitatea de mere, de struguri sau de prune, fiind o demonstraţie a solidarităţii în faţa dificultăţilor: este o gură de aer proaspăt pentru un sector de importanţă vitală pentru economia Moldovei, afectată de embargoul iraţional al Rusiei, la fel ca şi Uniunea Europeană însăşi”, a declarat raportorul Sorin Moisa după vot.
Deşi 90% din toate importurile din R. Moldova au intrat în UE fără taxe din 2008, conform regulamentului de „preferinţe comerciale autonome”, fructele proaspete fac parte din cele 10% importuri care nu erau incluse în acest regim. Cu toate acestea, vinul din Moldova a fost adăugat pe lista importurilor fără taxe în 2013, la cererea Parlamentului European.