Pasaje întregi din istoria Ucrainei, șterse din manualele școlare ruse. Ce indicații a primit cea mai mare editură din Rusia

Pasaje întregi din istoria Ucrainei, șterse din manualele școlare ruse. Ce indicații a primit cea mai mare editură din Rusia
Pasaje întregi din istoria Ucrainei, șterse din manualele școlare ruse. Sursa: Freepik

Prosveșcenie, cea mai mare editură rusă de manuale școlare, a fost obligată să șteargă din manuale pasaje întregi despre Ucraina. Acestea au fost clasificate drept „nepotrivite”, iar aceste presiuni asupra editorii vin încă de la începutul invaziei ruse.

Mai mulți angajați de la Prosveșcenie au declarat, sub anonimat, că această măsură impusă de autoritățile ruse este o formă de cenzură și au fost amenințați că vor fi concediați dacă nu se conformează noii politici editoriale, potrivit profit.ro.

Istoria Ucrainei, ștearsă din manualele rusești

Autorii și editorii de la Prosveșcenie au mărturisit că li s-a recomandat să șteargă steagul Ucrainei din pasaje în care se evocă heralidica steagurilor naționale. Aceștia au denunțat faptul că nu este ușor să elimine pasaje despre istoria Ucrainei și să menționeze capitala Kiev din manualele școlare.

Aceștia încearcă să desemneze Ucraina fără să o numească în mod explicit atunci când se află în centrul unui eveniment istoric, însă acest lucru nu este tocmai ușor de realizat.

„Este deosebit de problematic să editezi un manual care nu furnizează pur și simplu nicio informație despre o țară”, deplânge un salariat de la editură.

„Un copil poate crește fără să știe nimic despre această țară și va fi mult mai susceptibil să creadă ceea ce se spune la televiziune”, avertizează el.

Prosveșcenie, cea mai importantă editură de manuale din Rusia

Presiunile asupra acestei edituri sunt mari, întrucât este cea mai importantă din Rusia. Aproximativ 80% dintre fondurile dedicate achiziționării de manuale școlare de la statul rus sunt direcționate către Prosveșcenie.

Cenzura se extinde și asupra rețelelor de socializare care au fost declarate de către Moscova „extremiste”, iar acestea nu pot fi menționate în lucrări. Atunci când trimit un email, editorii sunt obligați să șteargă linkurile către aceste platforme, altfel riscă să-și piardă locurile de muncă.

Urmăriți B1TV.ro și pe