Pașaportul sanitar COVID, obligatoriu în Franța pentru cei care vor să intre în spațiile de cultură

Pașaportul sanitar COVID, obligatoriu în Franța pentru cei care vor să intre în spațiile de cultură
Turnul Eiffel. Sursa foto: Pixabay

Guvernul francez, care a introdus săptămâna trecută unele dintre cele mai dure măsuri din Europa împotriva COVID-19, a fost forțat să dea înapoi și să renunțe la unele restricții în urma presiunilor din partea industriilor și a protestelor de stradă.

Pașaportul sanitar CPVID, introdus de miercuri în Franța pentru accesul în spațiile culturale

Printre noile reguli, președintele francez Emmanuel Macron a încercat să conducă la accelerarea vaccinărilor, obligându-i pe cei care se află în Franța să facă dovada vaccinării sau a imunității obligatorii pentru a intra în cafenele, restaurante și o serie de alte locuri în această vară.

Schema, care merge mai departe decât alte țări mari ale UE, a fost introdusă pentru a ajuta la stoparea unui al patrulea val de infecții cu COVID-19 în Franța, determinat de varianta Delta mai contagioasă. Luni, purtătorul de cuvânt al guvernului Gabriel Attal a avertizat că creșterea cazurilor a fost „stratosferică” după ce rata incidenței Franței a crescut cu 125% într-o săptămână, scrie politico.com.

„Ratele noastre au fost scăzute, dar acest val [de infecții] poate crește foarte repede și poate atinge un număr foarte mare de cazuri”, a spus el reporterilor.

Permisul verde COVID – un certificat digital sau pe hârtie care conține dovada vaccinării sau a imunității – este programat să intre în vigoare luna viitoare. Miercuri este văzută ca o zi de test pentru permisul care va fi introdus în muzee, galerii și cinematografe pentru evenimente care depășesc 50 de persoane.

Dar abia la o săptămână după ce a fost anunțat, schema este deja supusă unei presiuni semnificative. Peste 100.000 de oameni, mulți dintre ei fluturând pancarte anti-vaccinare, au ieșit în stradă pentru a protesta.

Luni, guvernul a făcut mai multe concesii, inclusiv scăderea amenzilor pentru nerespectarea regulilor, respingerea termenelor și schimbarea regulilor pentru centrele comerciale. Guvernul se confruntă cu mai multe obstacole în timp ce proiectul de lege care introduce noile măsuri a fost trimis marți în parlament. Un grup de senatori a indicat deja că vor înainta proiectul de lege Consiliului Constituțional al Franței.

Măsuri dure în Franța pentru stoparea valului patru

Măsurile din Franța sunt în multe privințe unice. Cerința sa de a prezenta un pașaport COVID pentru a accesa o gamă atât de largă de locuri, inclusiv restaurante, cafenele, cinematografe, teatre și centre comerciale, merge mai departe decât ceea ce s-a încercat în majoritatea țărilor occidentale. Permisul va fi necesar și pentru trenuri, avioane și autocare.

Între timp, Boris Johnson din Regatul Unit a continuat cu „Ziua Libertății” planificată, ridicând majoritatea restricțiilor legale.

După ce a exclus inițial pașapoartele COVID pentru uz intern, Johnson a anunțat o schemă similară pentru cluburile de noapte englezești și alte locuri aglomerate de la sfârșitul lunii septembrie. Numai dovada vaccinării, nu un test negativ sau dovada infecției recente, ar fi acceptabilă ca pașaport la intrare – o mișcare interpretată ca fiind menită să încurajeze tinerii să se vaccineze.

Eliminarea măsurilor COVID a fost apreciată pe scară largă ca o modalitate de a relua economia, dar multe întreprinderi britanice sunt în prezent blocate de lipsa de personal din cauza numărului de persoane cărora li se cere să se autoizoleze. Un purtător de cuvânt din Downing Street a insistat marți că este un „instrument important” pentru stoparea răspândirii infecțiilor și a îndemnat oamenii să se conformeze.