Patriarhul Ecumenic Bartolemeu I, liderul spiritual al creștinilor ortodocși răsăriteni din întreaga lume, transmite că Nașterea Domnului este un timp al cunoașterii de sine, al înțelegerii diferenței dintre „Dumnezeu-Omul” și „omul-dumnezeu”, al conștientizării învățăturii creștine mântuitoare: „Nu om îndumnezeit spunem, ci Dumnezeu înomenit”.
„A da vieții noastre orice sens ne dorim noi nu înseamnă libertate, ci manifestarea contemporană a păcatului primordial, închistarea omului într-o autonomie autarhică și suficientă sieși, fără simțământul adevărului ca relație cu Dumnezeu și cu semenii”, susține Sanctitatea Sa Bartolomeu în cuvântul său pastoral de Crăciun.
De asemenea, acesta avertizează că „mesajul vestitor de bucurie al Nașterii Domnului răsună în acest an împreună cu zgomotul războiului și împușcăturile armelor în Ucraina, care se confruntă cu urmările umilinței unei cotropiri provocatoare și nedrepte”.
Patriarhul Constantinopolului reamintește că Mântuitorul îi fericește pe „făcătorii de pace”, pentru că aceștia „fii ai lui Dumnezeu se vor chema” (Mt. 5, 9).
Mai mult decât atât, face referire la darul păcii dintre popoare, care „nu a constituit niciodată în istoria umanității ceva de la sine înțeles, ci a fost întotdeauna și pretutindeni consecința unor inițiative inspirate, eroice și jertfelnice, un rezultat al împotrivirii față de violență și al respingerii războiului ca mijloc de soluționare a divergențelor, o trudă continuă pentru dreptatea și protejarea demnității umane”, scrie basilica.ro.
Patriarhul Ecumenic atenționează că în epoca modernă „se creează impresia că pacea va veni în urma dezvoltării economice, a ridicării nivelului de trai, a evoluției științei și tehnologiei, prin intermediul comunicării digitale și a internetului”.
Însă, „nu este posibil să existe pace între popoare și între culturi, fără pace între religii, fără dialog și fără conlucrarea dintre ele”.
„Credința în Dumnezeu susține lupta pentru o lume a păcii și dreptății, chiar și atunci când această încercare se află în fața unor obstacole de netrecut din punct de vedere uman. În orice caz, este inacceptabil ca reprezentanți ai religiilor să propovăduiască fanatismul și să susțină flacăra urii”.
Patriarhul Bartolomeu îndeamnă „să prăznuim ziua nașterii Mântuitorului lumii cu bucurie duhovnicească” și dorește tuturor ca Anul Nou 2023 să fie „un timp de pace, de iubire și de întrajutorare, cu adevărat, un An al milostivirii Domnului”.