Patrule civile maghiare, la granița Ungariei cu România! Senatul român a adoptat tacit un proiect asemănător lansat de UDMR, în aprilie

Patrule civile maghiare, la granița Ungariei cu România! Senatul român a adoptat tacit un proiect asemănător lansat de UDMR, în aprilie
foto: Pixabay

Membrii gărzii civile vor ajuta poliţiştii şi vor patrula alături de ei în scopul apărării graniţei Ungariei cu România, pe secţiunea dintre Kiszombor şi Nagylak, transmite agenția maghiară MTI, citând o informare a Uniunii Gărzii Civile a Judeţului Csongrad, potrivit g4media.ro.

Patrulele vor fi dislocate în zona de frontieră dintre Kiszombor, Tiszasziget și Mako – în zona de punctelor de trecere dintre cele două state, dar și pe malul Mureșului.

Mai exact, acestea vor activa în toate teritoriile în care sunt semnalate activităţi de frontieră deosebite, precum şi acolo unde se impune reacţia imediată a poliţiei, transmite MTI.

Chiar și așa, nu e clar despre ce „activități de frontieră deosebite” este vorba, dat fiindcă pe granița româno-maghiară nu au fost consemnate în ultimii ani evenimente delicate.

În orice caz, Istvan Batiz, președintele organizației județene, a spus că la misiune participă, până pe 15 iunie, 13 asociaţii de gardă civilă. Gardienii voluntari vor patrula, alături de poliţişti, în maşini ale poliţiei, între orele 18 şi 6 dimineaţa.

Totuși, Ungaria nu este la prima inițiativă de acest gen. În decurs de trei luni, două sute de soldaţi vor fi angrenaţi, pe schimburi, în apărarea frontierei. În total, o mie de militari îndeplinesc sarcini de susţinere la graniţa ungaro-sârbă, sub coordonarea poliţiei.

De remarcat că o inițiativă de militarizare a vieții publice a venit și în România din partea UDMR. În aprilie, o inițiativă legislativă a UDMR care prevede înființarea de unități de voluntari pentru asigurarea ordinii publice a fost adoptată tacit pe 25 martie de către Senat, scrie g4media.ro.

Practic, reamintește sursa citată, UDMR propune ca printre formele de pază prevăzute de lege (paza cu efective de jandarmi, paza cu polițiști locali și paza proprie, paza în mediul rural, paza și protecția prin societăți specializate) să fie introdusă și paza locală / comunală, aceasta putând fi asigurată cu unități de voluntari.

Tags: