Peninsula Iberică, în alertă din cauza temperaturile caniculare: Cu ochii la scenele dramatice din Turcia și Grecia, Spania și Portugalia se pregătesc pentru combaterea eventualelor incendii de vegetație (VIDEO)

Peninsula Iberică, în alertă din cauza temperaturile caniculare: Cu ochii la scenele dramatice din Turcia și Grecia, Spania și Portugalia se pregătesc pentru combaterea eventualelor incendii de vegetație (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Spania și Portugalia se așteaptă la izbucnirea unor incendii de vegetație în zilele următoare, în condițiile în care prognozele meteo arată că temperaturile din Peninsula Iberică vor depăși 40 de grade Celsius, transmite Euronews.

Spania și Portugalia se pregătesc pentru eventuale incendii de vegetație, pe fondul temperaturilor caniculare

Premierul portughez a avertizat, miercuri, că temperaturile caniculare cresc riscul de incendii. În 2017, flăcările făceau 100 de victime în Portugalia.

În Spania, valul de căldură ar putea conduce la temperaturi de peste 44 de grade Celsius în anumite regiuni, avertizează agenția spaniolă de meteorologie (AMET).

Sudul Europei este afectat de un val de căldură, care a alimentat incendiile masive de vegetație din Turcia, Grecia, Algeria și din alte țări aflate în regiunea mediteraneană.

„Temperaturile maxime și minime vor atinge niveluri mult mai mari decât normalul perioadei”, a anunțat AMET.

Antonio Costa, prim-ministrul Portugaliei, le-a transmis cetățenilor să fie prudenți și spune că multe incendii de vegetație izbucnesc din cauza unui comportament neglijent. „Imaginile teribile” din Grecia și Turcia, a adăugat el, le-au amintit portughezilor de scenele dramatice din 2017.

„Nu vrem să trăim acel scenariu din nou”, a subliniat Antonio Costa.

Autoritățile portugheze s-au arătat gata să mobilizeze pentru perioada verii 12.000 de pompieri, circa 2.700 de vehicule speciale și 60 de aeronave.

După anul 2017, Portugalia a depus eforturi semnificative și a introdus măsuri pentru o mai bună gestionare a fondului forestier, proiecte de defrișare și asistență tehnică pentru zonele rurale, concetrându-se totodată și pe sporirea vitezei de reacție la focare cu unități speciale de stingere a incendiilor.