Pentagonul: Iranul antrenează militanții pro-regim în Siria

Pentagonul: Iranul antrenează militanții pro-regim în Siria
Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a acuzat marți Iranul că antrenează în Siria miliții pro-Assad, crescând eforturile de a îl susține pe acesta. „Există acum indicații conform cărora...

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a acuzat marți Iranul că antrenează în Siria miliții pro-Assad, crescând eforturile de a îl susține pe acesta.

„Există acum indicații conform cărora încearcă să formeze – sau încearcă să antreneze o miliție în Siria pentru ca aceasta să poată lupta din partea regimului,” a declarat Panetta în cadrul unei conferințe de presă de la Pentagon, adăugând că „vedem acum o prezență în creștere a Iranului și este o importantă îngrijorare pentru noi că aceasta este ceea ce se  întâmplă,” relatează CNN.

Se pare că miliția este formată din civili sirieni, în general șiiți, iar uneori alawiți.

Dar în timp ce Iranul ajută regimul lui Bashar al-Assad, Statele Unite și alte state continuă să asiste opoziția siriană. Conform lui Panetta, SUA conferă ajutoare ne-letale, cum ar fi echipament de comunicații, în timp ce alte state „oferă asistență mai agresivă opoziției.”

„Avem discuții cu iordanienii și turcii. Ambii sunt interesați în cea mai mare parte de efectele Siriei care ar putea să afecteze statele lor,” a spus și generalul Martin Dempsey, președintele Statului Major Unit al SUA, în cadrul aceleiași conferințe de presă.

Așa cum se întâmplă de la începutul conflictului din Siria, Pentagonul supraveghează îndeaproape stocurile ridicate de arme chimice și biologice.