Pentru a doua noapte la rând, turcii au ieşit în stradă: Mii de susţinători ai preşedintelui Erdogan au sărbătorit eşecul tentativei de lovitură de stat (VIDEO)

Pentru a doua noapte la rând, turcii au ieşit în stradă: Mii de susţinători ai preşedintelui Erdogan au sărbătorit eşecul tentativei de lovitură de stat (VIDEO)
Foto: scmp.com

Pentru a doua noapte la rând, turcii au ieşit în stradă. Nu pentru confruntări, ci pentru a sărbători eşecul puciului pus la cale de armată împotriva lui Recep Erdogan. Mii de susţinători ai preşedintelui turc au manifestat la Ankara şi Istanbul.

Între timp, Erdogan trece la represalii împotriva rebelilor. Autoritățile turce au ordonat arestarea a peste 2.700 de judecători și procurori după tentativa de lovitură de stat, informează B1 TV, citând presa internațională. De asemenea, aproape 3.000 de militari au fost plasaţi în detenţie. Bilanţul violenţelor de vineri noapte a ajuns la 265 de morţi şi 1.400 de răniţi.

A fost sărbătoare pe străzile din Istanbul. Susţinătorii lui Recep Erdogan au cântat toată noaptea pentru a marca eşecul puciului pus la cale de militari. De altfel, şeful statului le-a cerut turcilor să rămână pe străzi deoarece intensificarea violenţelor este încă posibilă.

Şi la Ankara oamenii şi-au arătat susţinerea pentru Erdogan. Mii de turci au scandat şi s-au rugat în centrul Capitalei.

Pentru a doua noapte la rând, turcii au ieşit în stradă: Mii de susţinători ai preşedintelui Erdogan sărbători eşecul tentativei de lovitură de stat

#DIRECT_ONE_rqlodd#

În tot acest timp, Erdogan își consolidează puterea. Au fost arestaţi aproape 3.000 de judecători şi procurori, dar şi comandanţii armatei a doua şi a treia a Turciei. Mai mulţi ofiţeri de rang înalt, suspectaţi că au pus la cale puciul, au fost prinşi în mai multe oraşe din ţară. Şi sute de rebeli s-au predat și au fost umiliţi. Fie au fost puşi sa meargă pe stradă în lenjerie intimă, fie au fost bătuţi cu o curea.

Presa străină notează că un soldat a fost decapitat. Premierul turc Binali Yildirim a anunţat că Turcia ia în calcul reintroducerea pedepsei cu moartea pentru autorii tentativei de lovitură de stat. Cu toate că a condamnat puciul, cancelarul german Angela Merkel a lansat un apel către liderul turc Erdogan ca autorii să fie trataţi cu respect.

Mulţimea nervoasă a atacat militarii. Unul dintre aceştia a scăpat cu greu. El a fost salvat de un poliţist.

Potrivit presei din Turcia, unii dintre soldaţii reţinuţi ar fi afirmat, în timpul interogatoriului, că nu ştiau că participă la un puci, fiind informaţi de comandaţii lor că este vorba despre un exerciţiu. Militarii au realizat ce se întamplă în momentul în care au văzut civili care se urcau pe tancuri.

Opt militari care au participat la tentativa de lovitură de stat s-au urcat într-un elicopter Black Hawk şi au plecat spre Grecia. Au aterizat în oraşul Alexandroupolis, unde au cerut azil.