Percheziții la domiciliul cancelarului austriac Sebastian Kurz, acuzat de corupție. Opoziția îi solicită demisia

Percheziții la domiciliul cancelarului austriac Sebastian Kurz, acuzat de corupție. Opoziția îi solicită demisia
Sebastian Kurz. Sursa foto: Facebook

Cancelarul austriac Sebastian Kurz este investigat sub suspiciunea de dare de mită şi de abuz de încredere, au anunţat miercuri procurorii anticorupţie. Opoziția cere în acest context demisia cancelarului.

Miercuri dimineață au avut loc mai multe percheziții la domiciliul cancelarului Sebastian Kurz. Potrivit rapoartelor, este vorba despre acuzația de delapidare și luare de mită.

Potrivit informațiilor KURIER, anchetatorii anticorupție de la WKStA au făcut percheziții la sediul ÖVP din Lichtenfelsgasse din Viena, la Cancelaria Federală și la Ministerul Finanțelor.

Biroul Parchetului anticorupţie a anunţat că investighează şi alte nouă persoane, potrivit unui comunicat.

Media austriece au relatat că procurorii au suspiciuni că Ministerul de Finanţe a cumpărat reclamă într-un tabloid în schimbul publicării unor materiale şi unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului său.

WKStA investighează în special „rezultatele investigației în procedura de numire a consiliului de administrație al Casinos Austria AG, ceea ce duce la noi suspiciuni”. Suspiciunea: Între 2016 și 2018, Ministerul Finanțelor a folosit fonduri bugetare „pentru a finanța exclusiv sondaje motivate politic, uneori manipulate de partid, ale unei companii de cercetare de opinie în interesul unui partid politic și al funcționarilor săi de vârf”, se arată în document. Aceste rezultate ale sondajului au fost publicate în secțiunea editorială a „unui cotidian austriac” și nu au fost declarate reclame.

Alte suspiciuni: „În schimb, în funcție de situația de suspiciune, au fost efectuate plăți către compania media de către oficialii în cauză în cadrul cooperării media și publicitare”. Aceste plăți au fost, în esență, în schimbul influenței asupra raportării editoriale.

Cancelarul Kurz nu s-a aflat miercuri la Viena în cursul zilei, ci la Summitul Balcanilor de Vest din Slovenia.