Peste 1,64 milioane de cetățeni au votat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Peste 1,64 milioane de cetățeni au votat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova
foto: Inquam Photos / George Calin

UPDATE, 15 noiembrie, ora 22.40 // Peste 1,64 de milioane de cetățeni au votat în turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, potrivit datelor comunicate de către Comisia Electorală Centrală de peste Prut. Numărul alegătorilor care s-au prezentat la urnele naționale a fost de circa 1,38 milioane, reprezentând o pondere de 48,45% din prezența totală (52,7%).

UPDATE, 15 noiembrie, ora 21.20 //Toate secțiile de votare din Republica Moldova – cu excepția celor la care încă nu au fost epuizate cozile formate de alegători – s-au închis la ora 21. Peste 1,64 milioane de cetățeni s-au prezentat la urne, reprezentând o prezență de 52,63%, conform datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală de peste Prut în jurul orei 21.20.

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne duminică, pentru a alege președintele țării pe următorii patru ani, iar lupta se dă, la fel ca în 2016, între Maia Sandu, candidata pro-europeană și câștigătoarea primului tur de scrutin, și pro-rusul Igor Dodon, președintele în exercițiu. Peste 1,5 milioane de alegători, dintre care peste 200.000 din diaspora, și-au exprimat deja opțiunea.

Peste 1,5 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au votat în finala prezidențialelor

La alegerile prezidențiale din Republica Moldova, până la ora 18.30, au votat deja peste 1,52 milioane de alegători, potrivit datelor prezentate de către Comisia Electorală Centrală de peste Prut. Numărul cetățenilor din diaspora care s-au prezentat la urne până în acest moment a depășit 200.000.

Maia Sandu este deja protagonista unei victorii de răsunet, mai mult prin proporția procentuală decât prin ponderea efectivă. În Japonia, candidata pro-europeană a fost aleasă de 27 dintre cei 30 de alegători care s-au prezentat la urne. În țara niponă, urnele s-au închis la ora 15 (ora României), potrivit Jurnal.md.

Probleme au fost la o secție de votare din Frankfurt, Germania, unde reprezentanții autorităților locale au anunțat, după amiază, că au primit un apel telefonic cu privire la plasarea unei bombe la secția de votare. În cele din urmă, procesul de votare a fost reluat.

Ce a spus politologul Cristian Pîrvulescu despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Anterior finalei prezidențiale, politologul Cristian Pîrvulescu a analizat alegerile de peste Prut, pentru B1.RO, și a spus că temerea cu privire la o eventuală fraudare a scrutinului „este foarte justificată”.

„Este foarte justificată, în contextul votului foarte strâns, așa cum se anunță cel din Moldova. Fraudarea nu înseamnă doar introducerea unor buletine false, ci mobilizarea electoratului din stânga Nistrului. Acolo știm că uneori se organizează secții de vot, alteori nu și știm că situația este extrem de complicată. Mă aștept ca Rusia să joace cartea transnistriană.Pe de altă parte, au avut loc alegeri locale anul trecut înRepublica Moldova, Partidul Socialist a câștigat un număr important de localități și cred că în acest an va încerca o mobilizare dincolo de limitele legii a electoratului pro-socialist. De fapt, a unei clientele politice, pentru că situația din Moldova seamănă cu cea din România. Acolo există o clientelă politică a partidelor, cea a Partidului Socialist, care, în cazul unei prezențe mici la vot, poate să conteze mult. Depinde foarte mult de capacitatea adversarilor de a mobiliza electoratul și de diaspora”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentruB1.RO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)
11:18 - Preţul cafelei a atins un nivel record după seceta severă și prelungită din Brazilia
11:10 - Benea (PSD): România e la un moment de răscruce – pentru prima dată, în joc e chiar soarta democrației noastre / Nemulțumirile cetățenilor îi vizează nu atât pe politicieni, cât mai ales pe angajații din sistemele publice