Ungaria se implică în extragerea gazelor din Marea Neagră: După ce s-a înţeles cu Dragnea, Budapesta cere SUA să susţină proiectul companiei Exxon

Ungaria se implică în extragerea gazelor din Marea Neagră: După ce s-a înţeles cu Dragnea, Budapesta cere SUA să susţină proiectul companiei Exxon
Foto: Hepta.ro

Statele Unite ar putea ajuta Ungaria să-şi diversifice sursele de aprovizionare cu gaze naturale, încurajând ExxonMobil să continue dezvoltarea câmpului de gaz Domino-1 în Marea Neagră, a declarat ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto, potrivit agenţiei Reuters.

Ministrul Peter Szijjarto a discutat miercuri despre diversificarea importurilor de gaze naturale din Ungaria cu secretarul american al energiei Rick Perry.

Szijjarto i-a cerut lui Perry să facă tot ce poate pentru a facilita demararea producţiei la Domino-1, perimetru controlat de Exxon şi de Petrom (subsidiara românească a OMV).

Perimetrul a fost descoperit în România în 2012 şi are rezerve de gaze estimate la 1,5-3 trilioane de metri cubi. De atunci, companiile au căutat să obţină mai multă claritate din partea autorităților române pentru de a dezvolta acest câmp, notează Reuters.

Critici privind condițiile fiscale din România

Exxon a anunţat în ianuarie că evaluează proiectul, decizia asupra investiţiei ţinând de factori care includ „condiţii fiscale competitive şi stabile pentru concesiunile offshore, pe durata acordurilor”.

Directorul executiv al OMV, Rainer Seele, a declarat miercuri că societatea discută cu Executivul de la Bucureşti în legătură cu proiectul, estimat laaproximativ un miliard de euro.

Szijjarto a declarat că este în interesul Ungariei ca firmele să investească în exploatarea gazului, asfel încât Ungaria să aibă acces la această nouă sursă de energie.

Ungaria ar putea importa gazul prin intermediul conductei de la Marea Neagră pe care România o construieşte.

Ţara vecină importă cea mai mare parte a gazelor din Rusia, iar compania rusă Rosatom este implicată într-o extindere de 12,5 miliarde de euro a centralei nucleare Paks din Ungaria, principala sursă internă de energie electrică din ţară.

Anul trecut, Ungaria a acceptat să cumpere 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia în 2020.

Proiectele Ungariei din Transilvania, aprobate de Dragnea

Recent, Peter Szijjarto a făcut o declaraţie şocantă cu privire la relaţiile dintre România şi Ungaria. Ministrul a afirmat că Executivul de la Budapesta finanțează afaceri în Transilvania cu acordul liderului PSD, Liviu Dragnea.

Există o fundaţie, o organizaţie civică, care primeşte fondurile de la guvernul ungar apoi anunţă ofertele pentru companii ca cele din judeţul Mureş, de exemplu, şi apoi fermierii şi alţii pot aplica şi dacă aplicaţia lor e acceptată, primesc banii. Înainte să lansăm acest proiect, am mers şi am vorbit cu Dragnea (Liviu Dragnea, președintele PSD și președintele Camerei Deputaților, n.r) şi i-am cerut permisiunea. Şi nu este un proiect discriminatoriu, însemnând că românii sau maghiarii fermieri, antreprenori pot depune aplicaţii!„, a spus ministrul ungar, într-un interviu acordat TVR. (Detalii AICI)

Peter Szijjarto a mai declarat și că speră ca şi „în domeniul energetic” România și Ungaria să colaboreze „mai intens„.

OUG 114 strică planurile investitorilor

De altfel, extragerea gazelor naturale din Marea Neagră este subiect de maxim interes în această perioadă, în contextul controversatei ordonanţe 114/2018 („ordonanţa lăcomiei”) care a bulversat mediul de afaceri.

În acest context, OMV Petrom a anunţat miercuri că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în Marea Neagră, în parteneriat cu ExxonMobil. Compania şi-a amânat investiția pentru începerea producției de gaze în perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră din cauza „instabilităţii legislative” din România.

„Instabilitatea recentă privind mediul de reglementare ne-a determinat să ne revizuim planurile de investiții de creștere, în timp ce căutam claritate în legatură cu climatul investițional din România. Planificăm investiții de circa 3,7 miliarde lei pentru 2019, în principal în Upstream”, a anunţat OMV Petrom.

La sfârșitul anului 2018, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgentă nr. 114, introducând măsuri care afecteaza mai multe sectoare. Printre aspectele principale care afectează activitatea noastră se numară stabilirea de preturi reglementate la gaze naturale și energie electrică pe o perioada de trei ani, precum și majorarea contribuției financiare aplicate cifrei de afaceri din activitatile de gaze naturale și energie electrică. Actualmente, suntem în curs de evaluare a impactului asupra operațiunilor noastre, deoarece legislația secundară încă nu a fost emisă„, a argumentat compania.

În schimb, americanii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG) au luat decizia de a învesti în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră.

Black Sea Oil & Gas (BSOG), companie americană controlată de Carlyle Group LP, va opera în perimetrul XV Midia, a cărei exploatare a fost aprobată de Ministerul Energiei în urmă cu aproximativ o săptămână.

Investiţia companiei vine la aproximativ 11 ani după descoperirea a două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale, într-o zonă amplasată la 120 de kilometri în largul Mării Negre.

Compania speră să demareze producţia în anul 2020, devenind astfel prima firmă care va extrage resursele offshore ale României (Mai multe detalii AICI).