Petrolierul iranian Adrian Darya 1, fotografiat în portrul sirian Tartus: Condiția la eliberarea sa din Gibraltar a fost să nu-și descarce cele 2,1 milioane de barili de petrol în Siria (FOTO)

Petrolierul iranian Adrian Darya 1, fotografiat în portrul sirian Tartus: Condiția la eliberarea sa din Gibraltar a fost să nu-și descarce cele 2,1 milioane de barili de petrol în Siria (FOTO)
foto: The Guardian

Petrolierul iranian Adrian Darya 1 a fost fotografiat părăsind portul sirian Tartus, deși condiția impusă de către autoritățile britanice, la eliberarea sa din Gibraltar, a fost ca acesta să nu-și descarce cele 2,1 milioane de barili de petrol în Siria, potrivit The Guardian.

Maxar Technologies Inc susține că imaginile surprinse cu ajutorul unui satelit arătau petrolierul în apropierea portului sirian Tartus, pe 6 septembrie. Tancul părea să-și fi oprit transmițătorul în vestul Mediteranei, pe coasta Siriei. Adrian Darya 1, care este plin de țiței iranian crud, a trimis ultimele semnale referitoare la poziția sa luni după-masă, când se afla undeva între Cipru și Siria.

Vasul, pe vechiul său nume Grace 1, a fost reținut de Marina Britanică pe coasta Gibraltarului, în 4 iulie, fiind suspectat că se duce spre Siria, ceea ce ar fi reprezentat o încălcare a sancțiunilor impuse de UE. Ca răspuns, Iranul a reținut un petrolier britanic în strâmtoarea Ormuz.

Autoritățile britanice din Gibraltar au eliberat vasul iranian în 15 august, după ce a primit asigurări scrise din partea Teheranului că acesta nu-și va descărca cele 2,1 milioane de barili de petrol crud în Siria. Cu toate acestea, surse martime susțin că era foarte probabil ca petrolier să-și fi transferat o mare parte din încărcătura pe un alt vas pentru că Iranul a anunțat că tranzacția a fost deja încheiată.

Statele Unite au avertizat orice stat care va ajuta petrolierul iranian, afirmând că vor fi tratate ca sprijinind o organizație teroristă, și anume Gărzile Revoluționare din Iran. Trezoreria SUA a trecut petrolierul pe lista neagră, vineri.