„Plafonarea preţului gazelor duce la noi scumpiri din aprilie”, conform Asociației Energiei Inteligente

Plafonarea preţului gazelor duce la noi scumpiri din aprilie, conform Asociației Energiei Inteligente
Foto: Pixabay

Asociaţia Energia Inteligentă acuză faptul că măsura guvernului de a plafona prețul gazelor a fost o măsură inutilă, care va determina noi scumpiri.

„Preţul mediu al gazelor naturale la consumatorul final în luna noiembrie 2021, conform datelor INS, este de circa 220 lei/MWh. Astfel, aparent, plafonarea preţului final al gazelor naturale la o valoare de 370 lei/MWh şi de 310 lei/MWh de la 1 februarie este inutilă în această perioadă”, au arătat reprezentanţii asociaţiei, conform Observator.

Mai mult decât aâtâ, faptul că a fost setat și un prag superior a făcut ca prețurile pieței să crească.

„În fapt, plafonarea a avut un efect foarte important, a determinat, conform site-ului ANRE, creşterea preţului gazelor ofertate pe piaţă de la un nivel de minimum 220 lei/MWh la un nivel de minimum 420 lei/MWh în luna noiembrie 2021 şi de 640 lei/MWh în luna ianuarie 2022.”

„Astfel, toate contractele care ajung la scadenţă în această perioadă sau în perioada imediat următoare se vor încheia la preţuri mai mari de 600 lei/MWh”, mai arată aceștia.

Noi creșteri de la 1 aprilie

„În următoarele luni la aproape toţi consumatorii casnici le expiră contractele de gaze, iar noile contracte se vor încheia la preţuri peste preţul gazelor din acest moment. Astfel, în aprilie 2022 nu doar că nu vom avea preţuri mai mici la gaze decât perioada similară a anului 2021, dar vom avea chiar şi creşteri importante de preţ pe care le estimăm în medie să fie de circa 120% faţă de preţul mediu din anul trecut”, se arată în analiză.

De la 1 aprilie vor avea loc creșteri și ale tarifelor de transport și distribuție, acesta fiind anul în care se încheie o nouă perioadă de reglementare.

„În anul 2020 autorităţile au legiferat Gas Release Program, care avea scopul declarat să scadă preţul gazelor, rezultatul real a fost începutul creşterii preţului gazelor în România.”

„În anul 2021 autorităţile au legiferat Plafonarea Preţului la gaze, care avea scopul declarat să scadă preţul gazelor, rezultatul real a fost creşterea preţurile tuturor ofertelor. În concluzie: Nu cresc taxele, dar cresc facturile la energie! Pentru oameni aceeaşi sărăcie”, au mai precizat responsabilii asociaţiei.

Contextul crizei globale de energie- UE caută alternative la gazul rusesc

O delegație a Uniunii Europene s-a deplasat vineri în Azerbaidjan pentru negocia o suplimentare a livrărilor către Europa.

Anunțul a fost făcut chiar de către comisarul european pentru Energie: „Doresc să mulţumesc Azerbaidjanului pentru eforturile sale de a creşte livrările de gaz spre Uniunea Europeană via Coridorul Sudic de Gaze (Southern Gas Corridor, SGC). Azerbaidjanul a răspuns la apel, confirmându-şi fiabilitatea”, a transmis pe Twitter de la Baku comisarul european pentru energie, Kadri Simson.

Scopul colaborării este acela de a diversifica sursele de aprovizionare şi de a reduce dependenţa de gazul rusesc, în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`