Oligarhul Vladimir Plahotniuc acuză o lovitură de stat şi cere alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate

Oligarhul Vladimir Plahotniuc acuză o lovitură de stat şi cere alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate
Foto: Vlad Plahotniuc / Facebook

Republica Moldova se află în pragul unui conflict major după ultimele evoluţii de pe scena politică în care Partidul Socialist al preşedintele pro-rus Igor Dodon s-a aliat cu pro-europenii din Blocul ACUM şi au format majoritatea în Parlamentul de la Chişinău lăsând în opoziţie Partidul Democrat al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Acesta din urmă nu acceptă înfrângere şi a ieşit public cu două înregistrări compromiţătoare cu Igor Dodon. Mai mult acesta numeşte evoluţia de pe scena politică o lovitură de stat şi alegeri anticipate atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru Parlament.

„Ceea ce a făcut astăzi Igor Dodon, PSRM și ACUM reflectă o evidentă lovitură de stat. PD nu recunoaște legalitatea a tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament”, a afirmat Vladimir Plahotniuc, într-o declaraţie de presă, potrivit unimedia.info.

Acesta arată că a negociat timp de trei luni pentru o coaliţie cu socialiştii lui Dodon, dar aceasta a căzut pentru că a refuzat să accepte dorinţa preşedintelui moldovean de federalizare a Republicii Moldova.

„După o zi plină de peripeții, consider că e necesar să facem clarificări. Confirm personal negocierile pe care le-am avut cu Igor Dodon. Timp de trei luni, am avut multe discuții. În mare parte, am reușit să ajungem la un consens, dar mereu apăreau cerințe noi în special pe zona geopolitică, pe care PD nu le putea accepta. Coaliția PD-PSRM era aproape făcută, dar a căzut în ultimul moment. Nu am acceptat să semnez documentul de federalizare. Acest lucru însemna să-mi trădez țara”, a menționat liderul Partidului Democrat.

Oligarhul de la Chişinău acuză o încălcare a Constituţiei prin acţiune Partidului Socialist şi a blocului ACUM şi cere alegeri anticipate şi pentru preşedinţie şi pentru Parlament.

„Au încălcat deliberat Constituția și hotărârile Curții Constituționale. Igor Dodon și PSRM nu au legitimitatea să mai participe la formarea unei majorități, din momentul ce există devezi că au fost finanțați din afara țării… PD nu recunoaște legalitatea a tot ce s-a întâmplat astăzi în Paralment, iar acțiunile PSRM și ACUM.

Începând de astăzi, noi, cetățenii nu mai avem un președinte legitim al statului. Astfel, cetățenii sunt în drept să-și aleagă un alt președinte. Vom insista ca alegerile parlamentare să fie organziate concomitent cu cele prezidențiale…Puterea nu este acum la niciun partid. Avem o guvernare și un Parlament complet nefuncțional”, a conchis Plahotniuc.

De atfel, Curtea Constituţională a acordat deja o victorie uriaşă oligarhului Vladimir Plahotniuc, lăsat în opoziţie de înţelegerea celor două partide, şi a declarat neconstituţional decretul lui Igor Dodon de numire a Maiei Sandu în funcţia de premier. (Detalii AICI)

De altfel, Plahotniuc a ieşit la atac şi a difuzat mai multe înregistrări compromiţătoare cu Igor Dodon. În prima înregistrare difuzată de Publika TV, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc că a primit, lunar, din Rusia, de la 600-700 de mii de dolari, până la un milion de dolari. (DetaliiAICI)

În a doua înregistrare, Dodon susţinea că s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin şi acesta i-a promis că rezolvă problema dosarelor oligarhului din Rusia, dacă se formează coaliția PDM-PSRM. (DetaliiAICI)

Ultima oră
22:30 - Anda Adam s-a logodit: „Inelul e în seif, că e prea scump”. Cine e bărbatul care a cerut-o în căsătorie
22:11 - Valeriu Gheorghiță, convins că redeschiderea școlilor va duce la creșterea numărului de cazuri COVID în rândul copiilor: Proporțional, vor fi mai mulți și la ATI (VIDEO)
21:46 - Ce părere are Gică Hagi despre nunta Simonei Halep și a lui Toni Iuruc
21:45 - Valeriu Gheorghiță: La 15 octombrie am putea să depășim 17.000 de infectări pe zi, media la o săptămână. Asta înseamnă vârfuri de 20.000 de cazuri COVID pe zi (VIDEO)
21:28 - Alina Gorghiu și-a șters postarea în care condamna atacul mafiei pădurilor asupra activiștilor de mediu: „Ce se poate înțelege din asta? Gheorghe Flutur e în #echipacâștigătoare”
21:26 - Valeriu Gheorghiță: „Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare”
21:01 - Reprezentanța Comisiei Europene în România, reacție la cazul jurnaliștilor bătuți în Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur, când documentau despre mafia pădurilor: Autoritățile să protejeze libertatea presei!
20:49 - Florin Cîțu răspunde contestatarilor: „Oricine spune că ar trebui să cadă acest guvern este o persoană iresponsabilă” (VIDEO)
20:39 - Florin Cîțu: PNRR a fost aprobat. Până la finalul anului va veni primul avans / Ursula von der Leyen, vizită în România pe 27 septembrie (VIDEO)
20:15 - Cristian Boureanu, implicat într-un accident în centrul Bucureștiului (FOTO)