Polițiștii din Nebraska au primit de la Facebook mesajele unei tinere. Corespondența a fost folosită pentru a o acuza pentru avort

Polițiștii din Nebraska au primit de la Facebook mesajele unei tinere. Corespondența a fost folosită pentru a o acuza pentru avort
Foto: Pixabay

Celeste Burgess, 17 ani, se confruntă cu acuzații penale din cauză că a avortat un făt, încălcând legea statului american Nebraska, după ce autoritățile i-au obținut mesajele de pe Facebook folosind un mandat de percheziție, relatează Forbes.

Adolescenta este judecată ca adult și este acuzată că a încălcat legea care interzice avorturile după 20 de săptămâni de sarcină, ascunderea unui cadavru și furnizare de informații false.

Acest caz este printre primele în care activitatea Facebook este utilizată pentru a incrimina o persoană într-un stat în care accesul la avort este restricționat.

Celeste Burgess a primit acuzații grave

Luna trecută, Celeste a fost acuzată că ar fi „îndepărtat, ascuns sau abandonat un corp uman mort”, după ce Departamentul de Poliție din Norfolk a primit un pont care susținea că tânăra a avortat în aprilie, la 23 de săptămâni de sarcină, și a îngropat în secret fătul, cu ajutorul mamei ei și al unei alte persoane.

Celeste a declarat că a suferit un avort spontan, dar poliția a continuat să investigheze, transmițând Facebook un mandat de percheziție pentru a accesa conturile fetei și mamei acesteia, Jessica, 41 de ani.

Au fost depistate mesaje între mama și fiica, în care se explica detaliat cum Celeste a suferit avortul. Pastilele de avort au fost obținute de mama ei, care i-a și oferit instrucțiuni de utilizare.

În fața Tribunalului Districtual Madison, fiica și mama și-au susținut nevinovăția. Jessica Burgess este acuzată de efectuarea sau încercarea de avort la mai mult de 20 de săptămâni de sarcină și efectuarea unui avort ca medic fără licență.

O a treia persoană acuzată de poliție este Tanner Barnhill, 22 de ani, pentru tentativă de ascundere a morții unei alte persoane.

Purtătorul de cuvânt Meta spune că mandatele nu menționau avortul

După ce cazul a fost făcut public, purtătorul de cuvânt al Meta, Andy Stone, a declarat:

„Mandatele pe care le-am primit de la forțele de ordine locale la începutul lunii iunie, înainte de decizia Curții Supreme, nu menționau avortul, ci acuzații legate de o infracțiune. Ancheta și documentele instanței indică faptul că poliția investiga cazul unui copil născut mort, care a fost ars și îngropat, nu o decizie de a avorta”

Cu o lună înainte de lansarea acuzațiilor, Mark Zuckerberg a spus despre protejarea celor care doresc să facă avort, că eforturile de a extinde criptarea pe platformă vor „ține oamenii în siguranță”.

Urmăriți B1TV.ro și pe