Roman Gribov, polițistul de frontieră din Insula Șerpilor, care a refuzat să se predea în fața Armatei Rusei, nu a fost ucis de soldații lui Vladimir Putin. El a fost luat prizonier și lăsat să se întoarcă acasă, unde a fost decorat.
Ucraineanul a revenit acasă marți, 29 martie, în regiune Cerkasi. Igor Taburets, oficial militar din regiune a făcut marele anunț. Roman Gribov a fost recompensat cu preiul „Pentru meritele regiunii Cerkasi” pentru curajul de care a dat dovadă.
„Am fost onorat să-l întâmpin pe legendarul nostru polițist de frontieră în patria noastră. Roman este creatorul acelui celebru slogan de război cu ocupanții ruși. Locuitorii regiunii Cerkasi și tovarășii săi au demonstrat întregii lumi fermitatea și puterea spiritului ucrainean”, a decarat Taburets.
VEZI AICI imagini de la decorarea lui Roman Gribov.
Roman Gribov este polițistul care în momentul în care rușii i-au cerut să se predea, pentru că în caz contrar vor trage, s-a opus și i-a înjurat pe militarii de la Moscova.
„Suntem o navă de război rusă. Vă sugerez să depuneţi armele şi să capitulaţi, ca să nu curgă sângele unor victime inutile. Altfel, veţi fi bombardaţi!”, au anunţat invadatorii la megafon.
„Navă rusă, du-te-n mă-ta!” au răspuns grănicerii ucraineni către militarii ruși, pe 24 februarie.
Ulterior, administrația de la Kiev a anunțat că toți soldații-grăniceri de pe insulă au fost uciși în urma atacului naval al Rusiei. În ciuda acestui fapt, peste câteva zile s-a dovedit că ucrainenii doar au fost luați prizonieri. Pe 28 februarie, marina ucraineană a raportat că pușcașii marini și grănicerii capturați de ocupanții ruși pe Insula Șerpilor erau în viață.
RUSSIANS:
“This is a Russian warship. I propose you lay down arms and surrender to avoid bloodshed & unnecessary victims. Otherwise, you’ll be bombed.”
UKRANIANS [turned up the volume]:
“Russian warship, go fuck yourself.”
All 13 Ukrainians died.pic.twitter.com/lQ7NSfKikL
— Leah McElrath 🏳️🌈🌻 (@leahmcelrath) February 25, 2022
Insula Șerpilor este, de fapt, o stâncă așezată în Marea Neagră, la 45 de km de țărmurile de astăzi ale României și Ucrainei. Ocupată în 1944 de către Uniunea Sovietică, cedată forțat de România acesteia, este astăzi parte a Raionului Chilia, al regiunii Odessa din Ucraina.