Polonia a arestat un cetățean rus și l-a inculpat pentru spionaj. Individul trăia de 18 ani în țară și ar fi adunat informații despre armata poloneză și trupele NATO

Polonia a arestat un cetățean rus și l-a inculpat pentru spionaj. Individul trăia de 18 ani în țară și ar fi adunat informații despre armata poloneză și trupele NATO
Foto simbol: Pixabay

Autoritățile poloneze au arestat un cetățean rus și l-au pus sub acuzare pentru spionaj, a anunțat marți un purtător de cuvânt al ministrului coordonator pentru serviciile speciale poloneze, citat de Reuters.

Cetățean rus arestat și inculpat pentru spionaj în Polonia

Relațiile dintre Rusia și țările care erau cândva în sfera de influență sovietică sunt încordate de multă vreme, însă invazia rusă în Ucraina a intensificat suspiciunile cu privire la intențiile Moscovei.

Bărbatul trăia în Polonia de 18 ani și derula activități de afaceri. El a fost reținut pe 6 aprilie și va fi ținut în custodia autorităților pe o perioadă de trei luni de zile, a mai spus oficialul polonez.

„Probele adunate de Serviciul de Contrainformații Militare (al Poloniei, n.r.) indică faptul că acest individ, instruit de serviciile speciale ruse, a colectat informații referitoare la pregătirea militară a Forțelor Armate Poloneze și a trupelor NATO”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Polonia a expluzat în martie 45 de diplomați ruși bănuiți că lucrau pentru servciile ruse de informații. În replică, Moscova a expulzat 45 de diplomați polonezi în aprilie.

Pe fondul războiului din Ucraina, mai multe țări europene au decis să trimită acasă diplomați ruși. Este și cazul României, care anunța pe 5 aprilie, prin vocea Ministerului Afacerilor Externe, că declară personae non gratae 10 reprezentanți ai Ambasadei Rusiei la București, în condițiile în care activitățile și acțiunile lor contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Urmăriți B1TV.ro și pe