Război în Ucraina, ziua 48: Forțele ruse au lăsat bombe, moarte și distrugere în jurul Kievului, spune CNN / Vladimir Putin susține că Rusia „salvează oameni” și își apără securitatea / Noi mărturii despre violurile comise de invadatori

Război în Ucraina, ziua 48: Forțele ruse au lăsat bombe, moarte și distrugere în jurul Kievului, spune CNN / Vladimir Putin susține că Rusia „salvează oameni” și își apără securitatea / Noi mărturii despre violurile comise de invadatori
Un preot din regiunea Harkov susține că în Ucraina se duce lupta între „bine și rău”. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Mykhaylo Palinchak

Ucraina a intrat în ziua 48 de război declanșat de Rusia. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski crede că Rusia își concentrează zeci de mii de soldați pentru următoarea ofensivă în estul țării sale. De altfel, și occidentalii consideră că trupele rusești se pregătesc pentru o nouă ofensivă.

Între timp, Vesticii verifică acuzația regimentului Azov potrivit căruia rușii au folosit o substanță toxică asupra militarilor și civililor din Mariupol. Apărarea orașului continuă. Iar la Kiev, Uniunea Europeană și-a reluat prezența diplomatică, după ce o vreme o mutase în Polonia.

UPDATE Secretarul de Stat american Antony Blinken a declarat, marți, că există „informații credibile” cu privire la posibilitatea ca Rusia să folosească „agenți chimici” în Mariupol.

Anterior, Regimentul Azov a acuzat Rusia că a folosit o substanță toxică asupra militarilor și civililor din Mariupol. Victimele intoxicate cu substanța de origine necunoscută au suferit de insuficiență respiratorie și sindrom vestibular.

UPDATE Politicianul ucrainean pro-rus Viktor Medvedchuk, unul dintre oamenii cheie ai lui Vladimir Putin în Ucraina, a fost arestat, a anunțat marți președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Locuitorii din estul Ucrainei se pregătesc ca forțele ruse să-și intensifice acțiunile militare în regiune. Sute de mii de oameni au fugit deja în siguranța relativă din vestul Ucrainei. Din nou, coloane mari de vehicule rusești au fost observate prin satelit, de data aceasta îndreptându-se spre est.

UPDATE, 15.55: Polonia a arestat un cetățean rus și l-a pus sub acuzare pentru spionaj. Individul în cauză trăia în statul polonez de 18 ani și ar fi adunat informații despre armata poloneză și trupele NATO, transmite Reuters.

UPDATE, 15.50: Vladimir Putin a vorbit despre războiul de agresiune pe care l-a declanșat Moscova împotriva Ucrainei și susține că obiectivele campaniei rusești „sunt absolut clare și nobile”.

UPDATE 15.4o: Ucrainenii deportați ilegal de forțele Federației Ruse sunt trimiși în cele mai îndepărtate și nefavorabile regiuni ale țării agresoare.

Potrivit comisarului Radei Supreme pentru Drepturile Omului, Liudmila Denisova, 700.000 de cetățeni ucraineni au fost trimiși de pe teritoriul regiunilor Lugansk și Donețk în Federația Rusă.

UPDATE 15.30: Femeile ucrainene continuă să facă dezvăluiri șocante. Tot mai multe femei sunt violate și agresate de militarii ruși. Comisarul Radei Supreme pentru Drepturile Omului, Liudmila Denisova, a vorbit despre astfel de cazuri.

„Cei doi soldați au violat-o în mod repetat. Au plecat și apoi s-au întors. S-au întors de trei ori să o violeze. Au amenințat că dacă se va opune, îi vor răni băiețelul. Pentru a-și proteja copilul, femeia nu s-a opus”, a spus Andrei Nebitov, șeful poliției din regiunea Kiev.

UPDATE 14.45: Federația Rusă ar muta armament greu – inclusiv sisteme de rachete – către frontiera cu Finlanda, arată imagini neconfirmate de pe rețelele sociale, potrivit Daily Mail.

UPDATE 14.20: Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că zi după zi apar dovezi cutremurătoare despre atrocități și orori greu de imaginat în războiul din Ucraina, acte de o cruzime înfiorătoare și de nejustificat, iar justiția internațională trebuie să îi pedepsească pe toți cei vinovați.

UPDATE 13.55: Liderii ucraineni și occidentali se așteaptă în viitorul apropiat la confruntări pe scară largă în estul Ucrainei. Oficialii ucraineni citați de Wall Street Journal susțin că Rusia vrea mai mult decât ocuparea întregii regiuni estice și că Vladimir Putin urmărește să distrugă în est cele mai bune unități militare ucrainene, ca mai apoi să încerce din nou să ocupe toată țara, inclusiv Kievul.

Femeile ucrainene continuă să facă dezvăluiri șocante. Tot mai multe femei sunt violate și agresate de militarii ruși.  Avocatul poporului Liudmila Denisova,  a vorbit despre astfel de cazuri

Pușcașii marini ucraineni din Brigada 36 care apără Mariupolul au înregistrat un mesaj video în care susțin că nu au cedat și că rămân loiali. Ei au cerut ucrainenilor să-și amintească de costul acestei rezistențe și să lupte până la final, iar Europei și întregii lumi să ajute Ucraina.

UPDATE, 13.20: Cel de-al treilea schimb de prizonieri cu Rusia a asigurat eliberarea a 26 de ucraineni, dintre care zece sunt femei.

UPDATE, 12.30: Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko se întâlnesc marți, 12 aprilie, în regiunea Amur din Extremul Orient rus. Ce doi vor discuta despre conflictul ruso-ucrainean și sancțiunile impuse de SUA și UE.

UPDATE, 11.55: Nokia a urmat exemplul altor companii străine și a anunțat că se retrage de pe piața rusă. Rivalii de la Ericsson își suspendă și ei afacerile din Federația Rusă, transmite Reuters.

UPDATE, 11.45: Oficialii ucraineni susțin că au distrus un depozit rusesc de armament din Novoaidar, regiunea Lugansk.

UPDATE, 11.30: Forțele ruse au lăsat bombe, moarte și distrugere în jurul Kievului, relatează CNN, care a precizat că în prezent în marja capitalei ucrainene este în desfășurare o amplă operațiune de deminare.

UPDATE, 11.00: Toate opțiunile sunt pe masă dacă Rusia folosește arme chimice în războiul din Ucraina, avertizează ministrul britanic al forțelor armate, James Heappey, citat de The Guardian.

UPDATE, 10.30: Un număr de 398 de ruși au fost sancționați de autoritățile japoneze. Activele acestora au fost înghețate. Printre persoanele afectate se numără fiicele președintelui rus Vladimir Putin și soția ministrului de externe Serghei Lavrov.

UPDATE, 09.20: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că soldații ruși au lăsat mine peste tot în zonele pe care le-au părăsit, fapt ce ar trebui considerat, de asemenea, o crimă de război: „Din cauza armatei ruse, teritoriul nostru e printre cele mai contaminate cu mine din lume. Şi asta trebuie să fie considerată o crimă de război. Ei au făcut deliberat totul pentru a ucide sau mutila cât mai mulţi oameni”.

UNICEF susține că aproape două treimi dintre copiii ucraineni și-au părăsit casele de la începutul invaziei rusești și până acum.

Peste 10.000 de civili au murit în oraşul Mariupol de la startul invaziei ruse, a anunţat primarul Vadim Boicenko

Ungaria insistă să facă voia Rusiei și să plătească gazul în ruble. Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a anunțat soluția găsită.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că „vom avea iminent intrarea în a doua etapă a acestui război, foarte sângeros deja. Intrăm într-o a doua etapă, mai complexă”.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Rușii ar fi folosit o substanță toxică în Mariupol

Regimentul Azov susține că forțele ruse au folosit o substanță toxică de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor din Mariupol. Victimele au suferit de insuficiență respiratorie și sindrom vestibular. Substanța ar fi fost împrăștiată cu drona.

Deputata ucraineană Ivanna Klympush a scris, pe Twitter, că este „cel mai probabil” vorba „de arme chimice”.

SUA și Marea Britanie fac proprile analize.

Apărarea orașului Mariupol continuă

Generalul Valeri Zalujni, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, a transmis că „apărarea orașului Mariupol continuă”.

„Facem tot posibilul și imposibilul să câștigăm și să salvăm viețile personalului și a civililor”, a mai susținut acesta.

Precizarea vine după ce Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Donețk, susținută de ruși, a spus că Mariupolul a căzut în mâinile forțelor rusești.

Urmăriți B1TV.ro și pe