Polonia: Scandalul corupției bancare aruncă scena politică în aer. Şeful autorităţii de supraveghere a demisionat după ce ar fi cerut o mită de 3 milioane de dolari (FOTO)

Polonia: Scandalul corupției bancare aruncă scena politică în aer. Şeful autorităţii de supraveghere a demisionat după ce ar fi cerut o mită de 3 milioane de dolari (FOTO)

Acuzațiile de luare de mită la adresa preşedintelui autorității de reglementare a piețelor financiare din Polonia (KNF) au aruncat scena politică din această ţară în aer.

Marek Chrzanowski, şeful KNF, şi-a anunţat marţi seară demisia din funcţie, chiar dacă a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi solicitat mită de la un miliardar în schimbul favorurilor pentru banca sa aflată în dificultate.

„În urma acuzaţiilor şi a atacurilor necinstite, fără fundament, formulate de proprietarul la Getin Noble Bank, Leszek Czarnecki, (…) precum şi pentru buna funcţionare a organismului de reglementare a pieţei financiare şi a necesităţii unei explicaţii cu privire la această afacere şi pentru binele ţării, mi-am prezentat demisia”, a declarat Marek Chrzanowski, potrivit Agerpres.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat în ediţia de marţi un articol conform căruia miliardarul polonez Leszek Czarnecki, proprietarul Getin Noble Bank, ar fi înregistrat o întâlnire pe care ar fi avut-o în luna martie cu Marek Chrzanowski, la sediul Autorităţii.

Potrivit Gazeta Wyborcza, care citează declaraţii făcute procurorilor de avocaţii lui Leszek Czarnecki, la această întâlnire şeful KNF i-ar fi sugerat miliardarului să angajeze un expert jurist pentru a se ocupa de problemele de la Getin Noble Bank, după care i-a arătat un bilet pe care era scris „un procent”, interpretat ca o mită de un procent din valoarea băncii, echivalentul sumei de 40 milioane de zloţi (9,3 milioane euro).

(Foto: Marek Chrzanowski / Twitter)

„Faptul că preşedintele KNF îi face proprietarului unei bănci o propunere pentru a angaja o anumită persoană şi că i-a indicat valoarea remuneraţiei sale constituie un caz evident de corupţie”, a declarat avocatul miliardarului, Roman Giertych.

Acuzaţiile au determinat o reacţie imediată din partea premierului polonez Mateusz Morawiecki, care a solicitat parchetului să ancheteze informaţiile apărute în Gazeta Wyborcza.
Mai mult, premierul i-a cerut lui Marek Chrzanowski să îşi întrerupă o călătorie la Singapore pentru a furniza imediat explicaţii.

„Dacă informaţiile jurnaliştilor se vor confirma, parţial sau în totalitate, vor fi luate consecinţe legale împotriva persoanelor responsabile”, a spus Joanna Kopcinska.

Potrivit publicaţiei Politico.eu, partidul Dreptate și Justiție (PiS), aflat la guvernare în Polonia, s-a grăbit să dea asigurări că nu va ascunde scandalul sub covor, în contextul în care ultimele trei guverne nu au fost afectate de scandaluri de corupţie.

„Indiferent cine este afectat de anchetă, noi nu ne vom uita la carnetul de partid”, a declarat Ministrul Justiției și Procurorul-șef Zbigniew Ziobro.
„Vom fi la fel de intransigenţica întotdeauna, indiferent cine este investigat – oameni nominalizați de administrația anterioară, membri ai fostului sau actualului guvern sau oameni legați de el”, a precizat el.

Chrzanowski a fost numit în 2016 la şefia KNF de către fostul prim-ministru Beata Szydło, premier al PiS.

Procuratura a demarat o anchetă în acest caz, iar Ziobro a declarat că atât Chrzanowski, cât și Leszek Czarnecki, proprietarul Getin Noble Bank, sunt anchetați.

În urma acuzaţiilor, opoziția politică a reacţionat imediat şi a cerut demisia guvernului.
„Dacă KNF, care este garantul depozitelor poloneze, face parte dintr-o afacere de corupție… atunci avem de-a face cu un scandal incredibil. În țările democratice, guvernele cad din cauza unor asemenea motive”, a subliniat Grzegorz Schetyna, șeful Platformei Civice.

Îndepărtarea rapidă a lui Chrzanowski – demisia lui a fost acceptată rapid de Morawiecki – ar putea juca în favoarea guvernului.
Chestiunea va fi, de asemenea, un test pentru sistemul de justiție polonez, adus sub un control politic mult mai strict datorită schimbărilor aduse de guvernul PiS, notează Politico.eu.

Ultima oră
15:07 - Cum a reacționat Mihai Bendeac când l-a văzut pe Selly la „iUmor”, sezonul 11, la Antena 1
15:00 - Anamaria Prodan se spovedește la urmașul lui Arsenie Boca. Cine e Arhimandritul Ciprian Grădinaru
14:38 - Ianis Hagi, pe punctul de a deveni cel mai scump jucător român din istorie. Jose Mourinho, gata să plătească o sumă uriașă pentru a-l aduce la AS Roma
14:16 - Surpriză la Pro TV: Cine era Cameleonul de la ”Masked Singer”. Mihaela Rădulescu: ”Toate indiciile duceau la el”
14:07 - Șefa Comisiei Europene vine luni la București pentru a prezenta evaluarea PNRR. Ursula von der Leyen se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu
14:05 - Gabriel Oprea, după trecerea în neființă a lui Ion Dobran, simbol al Armatei Române: A fost un model, ca militar și ca om, care și-a trăit viața după principii înalte. Nu va fi uitat
14:04 - 54 de localități au depășit incidența de 6 la mia de locuitori. Aici magazinele se închid la 18:00; cursurile se desfășoară online, este valabilă carantina de noapte
13:46 - Motivul pentru care Eric Clapton a cântat doar pentru vaccinați. Starul era un antivaccinist convins
13:46 - Numărul paturilor ATI pentru pacienții cu COVID a ajuns la peste 1.200. Doar 23 sunt libere în toată țara
13:33 - Nou bilanț COVID: 145 de decese numai în ultima zi / Încă 7.116 de persoane au fost testate pozitiv. 1.116 de pacienți sunt la Terapie Intensivă / 6 județe și Capitala, în scenariul roșu