Polonia, despre exercițiile militare ale Rusiei: Vrea să intimideze liderii europeni

Polonia, despre exercițiile militare ale Rusiei: Vrea să intimideze liderii europeni
Foto: noi.md

Polonia susţine că exerciţiile militare ale Rusiei au ca scop să intimideze liderii europeni pentru ca aceştia să adopte o poziţie mai puţin dură în privinţa sancţiunilor la summitul UE care va avea loc în această săptămână.

 ”Sunt sigură că Rusia face astfel de gesturi … pentru a influenţa puţin decizia Consiliului European privind extinderea sancţiunilor sau, în cele din urmă, dacă nu va fi o soluţie paşnică şi nu se va respecta (acordul de încetare a focului de la) Minsk 2, impunerea unor sancţiuni economice mai dureroase”, a declarat marţi, la Varşovia, premierul polonez Ewa Kopacz, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkevics, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a declarat că statele membre „nu sunt bucuroase” de mişcările de trupe ale Rusiei, dar fără a împărtăşi viziunea lui Kopacz.

„Nu cred că este un pas pozitiv, dar nu putem lega politica sancţiunilor privind nerecunoaşterea Crimeei şi situaţia din Ucraina de exerciţiile militare (ale Rusiei)”, a adăugat el, citat de agenţia rusă Tass.

Rusia a anunţat luni exerciţii ale Flotei Nordului şi forţelor aeropurtate la care participă 40.000 de militari, 41 de nave, 15 submarine şi 110 avioane şi elicoptere. Exerciţiile implică trimiterea de rachete nucleare Iskander în Kaliningrad. Într-o iniţiativă separată, Moscova a anunţat marţi că va staţiona bombardiere nucleare în Crimeea, anexată de la Ucraina în urmă cu un an.

Liderii europeni încă nu au ajuns la un acord cu privire la declaraţia lor comună pe tema sancţiunilor impuse Rusiei. Ciprul, Grecia, Italia şi Spania le-au criticat în ultimele săptămâni, dar cancelarul german Angela Merkel a subliniat luni la Berlin că „sancţiunile şi implementarea planului de la Minsk trebuie conectate”.

Sancţiunile economice împotriva Rusiei expiră în iulie dacă nu vor fi prelungite prin consens. O sursă a declarat pentru EUObserver că este improbabil să se ajungă la o înţelegere în cadrul summitului din această săptămână. Dar capitalele europene sunt aproape de un acord privind extinderea sancţiunilor până la sfârşitul anului.