Poluarea fonică înseamnă costuri anuale de 156 miliarde euro pentru Franța și are efecte adverse asupra a 25 de milioane de cetățeni, arată un studiu

Poluarea fonică înseamnă costuri anuale de 156 miliarde euro pentru Franța și are efecte adverse asupra a 25 de milioane de cetățeni, arată un studiu
Paris, Franța. Foto: Pixabay

Poluarea fonică presupune costuri anuale de 156 miliarde euro în Franța și are un impact serios asupra sănătății mentale și fizice a cetățenilor, dar și asupra economiei, arată un studiu citat de connexionfrance.com.

Poluarea fonică, costuri anuale de 156 miliarde euro pentru Franța

Studiul francez arată, totodată, că poluarea fonică are efecte adverse asupra a 25 de milioane de cetățeni, fiind „o preocupare majoră pentru oameni în viețile cotidiene ale oamenilor în Franța”.

Un număr de 9 milioane de persoane sunt expuse la niveluri de zgomot care depășesc limitele autorizate.

Poluarea fonică poate avea consecințe grave în ceea ce privește sănătatea populației, printre care probleme de somn, boli cardiovasculare, obezitate sau diabet.

Studiul a scos la iveală că în Franța 432.000 de persoane au luat medicamente anti-anxietate, în timp ce 2.600 de persoane au murit din cauza unor probleme cardiovasculare provocate de zgomot nedorit.

Inclusiv economia poate resimți impactul poluării fonice, care ar putea conduce la creșterea numărului de internări, la pierdere de productivitate, ba chiar ar putea influența și prețurile locuințelor.

Sectorul transporturilor are o contribuție majoră, iar studiul îl găsește responsabil pentru „68,4%  din costurile sociale, echivalentul a 106,4% miliarde de euro pe an”. Dintre acestea, 51,8% din costuri sunt cauzate de poluarea fonică de pe drumuri, în timp ce 9,4% e cauzată de traficul aerian, iar 7,2% de cel feroviar.

Vecinii zgomotoși (inclusiv muzica, animalele de companie și bricolajul), șantierele și spațiile industriale de lucru, sectorul de servicii, școlile și spitale au și ele ponderea lor în nivelul de poluare fonică.

Spre exemplu, se crede că vecinii zgomotoși cauzează costuri de 26,3 miliarde euro, iar șantierele generează costuri de 21 miliarde euro.

În 2016, un studiu similar arăta că efectele poluării fonice aduc costuri de 57 miliarde euro, ceea ce înseamnă că în doar cinci ani cheltuielile au crescut cu puțin sub 100 miliarde euro.

Acest lucru nu înseamnă neapărat că populația franceză este mai expusă la zgomot, ci mai degrabă că metodologia de studiu a devenit mai detaliată.

Cel mai recent studiu măsoară inclusiv efectele poluării fonice asupra obezității, hipertensiunii arteriale și sănătății mentale.