Pompierii ucraineni au stins incendiul de la complexul nuclear atacat de militarii ruși/ „Europeni, vă rog să vă treziți. Spuneți-le politicienilor că trupele ruse trag într-o centrală nucleară din Ucraina” (VIDEO)

Pompierii ucraineni au stins incendiul de la complexul nuclear atacat de militarii ruși/ „Europeni, vă rog să vă treziți. Spuneți-le politicienilor că trupele ruse trag într-o centrală nucleară din Ucraina” (VIDEO)
FOTO: twitter.com/Don_Standeford

Un incendiu izbucnit într-o clădire de antrenament din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, în timpul luptei intense dintre forțele ruse și ucrainene a fost stins de pompierii ajunși la fața locului, a anunțat vineri serviciul de stat de urgență al Ucrainei, precizează Reuters.

Secretarul american pentru Energie, Jennifer Granholm, a declarat că nu există nicio indicație referitoare la niveluri ridicate de radiații dispre uzina Zaporizhzhia, care furnizează mai mult de o cincime din totalul electricității generate în Ucraina.

Anterior, un flux video de la fabrică verificat de Reuters a arătat bombardamente și fum care se ridica în apropierea unei clădiri cu cinci etaje din complexul uzinei.

Imaginile filmate noaptea au arătat o clădire în flăcări și o salvă de obuze care soseau, înainte ca o minge mare incandescentă să ilumineze cerul, explodând lângă o parcare. Nu a fost imediat clar cine deținea controlul fabricii.

„Europeni, vă rog să vă treziți. Spuneți-le politicienilor că trupele ruse trag într-o centrală nucleară din Ucraina”, a spus liderul ucrainean Volodimir Zelenskii într-o adresă video.

Zelenski a spus că tancurile rusești au împușcat în centralele reactoarelor nucleare, deși nu există nicio dovadă că ar fi fost lovite.

Primarul orașului din apropiere Energodar, la aproximativ 550 km (342 mile) sud-est de Kiev, a declarat că luptele aprige și „bombajele continue ale inamicului” au provocat victime în zonă, fără a oferi detalii.

Se crede că mii de oameni au fost uciși sau răniți și peste 1 milion de refugiați au fugit din Ucraina de când președintele rus Vladimir Putin a lansat joia trecută cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Primele rapoarte despre incidentul de la centrala electrică au dus piețele financiare din Asia să se înregistreze în spirală, cu acțiunile în scădere și prețurile petrolului crescând în continuare.

„Pietele sunt ingrijorate de efectele nucleare. Riscul este ca exista o greseala de calcul sau o reactie excesiva să prelungească războiul”, a declarat Vasu Menon, director executiv al strategiei de investitii la OCBC Bank.

Rusia a capturat deja uzina defunctă de la Cernobîl, la aproximativ 100 km nord de Kiev, care a aruncat deșeuri radioactive peste o mare parte a Europei când s-a topit în 1986. Uzina Zaporizhzhia este un tip diferit și mai sigur de centrală, au spus unii analiști.

Președintele SUA Joe Biden și prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, au discutat cu Zelenskiy pentru a obține o actualizare cu privire la situația din fabrică.

„Președintele Biden s-a alăturat președintelui Zelenski pentru a îndemna Rusia să-și înceteze activitățile militare în zonă și să permită pompierilor și asistenței de urgență să acceseze locul”, a spus Casa Albă.

Johnson a spus că forțele ruse trebuie să renunțe imediat la atac și a fost de acord cu Zelenskii că încetarea focului este crucială.

„Primul ministru a spus că acțiunile nesăbuite ale președintelui Putin ar putea amenința în mod direct siguranța întregii Europe”, a spus Downing Street.

Secretarul pentru Energie, Granholm, a declarat pe Twitter că reactoarele de la Zaporizhzhia au fost „protejate de structuri robuste de izolare” și au fost „închise în siguranță”.

Urmăriți B1TV.ro și pe