Portugalia: Asistentele medicale au intrat în grevă, în pofida unei epidemii de legioneloză

Portugalia: Asistentele medicale au intrat în grevă, în pofida unei epidemii de legioneloză
Foto: theportugalnews.com

Asistentele medicale din portugalia au intrat în grevă, vineri, pentru a protesta faţă de prelungirea programului lor de lucru, în pofida apelurilor Guvernului de suspendare a mişcării pe fondul unei epidemii de legioneloză, relatează AFP.

Greva de 24 de ore era respectată de 78,6 la sută dintre asistente, potrivit datelor comunicate de sindicatul lor, care se opune măsurilor de rigoare bugetară adoptate de Guvernul de centru-dreapta şi cere revenirea la programul de 35 de ore de lucru săptămânal.

Joi, Ministerul Sănătății le ceruse asistentelor să își suspende mişcarea de protest, care prevede încă o zi de grevă vinerea viitoare, invocând „interesul public şi situaţia epidemiologică actuală extraordinară”.

Un focar de legioneloză, care s-a declanşat într-o localitate de la periferia capitalei Lisabona, a provocât începând de sâmbătă moartea a şapte persoane, dintre cele 311 persoane infectate, potrivit unui bilanţ furnizat joi seara de autorităţile sanitare.

„Nu am anulat greva, iar asistentele au participat masiv, însă conform regulilor, serviciile minime sunt asigurate şi nu există nici o problemă cu bolnavii”, a afirmat liderul sindical Jose Carlos Martins, citat de agenţia Lusa.

Asistentele portugheze au mai făcut o grevă de 48 de ore la sfârşitul lui septembrie, pentru a protesta faţă de politica de austeritate a Guvernului, care a condus la o lipsă de efective şi la reduceri salariale importante.