Portugalia: Masca de protecție, obligatorie în toate spațiile deschise, pentru 70 de zile

Portugalia: Masca de protecție, obligatorie în toate spațiile deschise, pentru 70 de zile
Foto: Hepta

Purtarea măştii de protecţie în toate spațiile deschise va deveni în curând obligatorie în Portugalia, pentru o perioadă de 70 de zile, după decizia de vineri a Parlamentului de la Lisabona, scrie Reuters.

Masca de protecție, obligatorie în toate spațiile deschise din Portugalia, timp de 70 de zile

Măsura va intra în vigoare după ratificarea sa de către preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa. După terminarea celor 70 de zile, decizia ar putea fi reînnoită.

Purtarea măştii, care nu va putea fi înlocuită cu o vizieră, va fi obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste zece ani „atunci când distanţa fizică recomandată de autorităţile sanitare se dovedeşte impracticabilă”, se arată în decizia adoptată.

Portugalia a declarat stare de calamitate din cauza COVID-19

Săptămâna trecută, Portugalia a declarat stare de calamitate din cauza COVID-19. Prim-ministrul portughez, Antonio Costa, a anunţat căevoluția pandemiei este foarte gravă în ţara sa. Oficialul de la Lisabonaa declarat că ar putea fi impuse şi noi restricții precum limitarea numărului de persoane în spațiile publice, conform romondonews24.com.

De asemenea, sărbătorile și activitățile non-academice vor fi interzise în școli și universități, iar evenimentele de familie, precum nunți și botezuri, vor fi limitate la maxim 50 de invitați. Premierul protughez a mai afirmat că autoritățile vor spori supravegherea aplicării tuturor regulilor. Amenzile vor fi majorate pentru cei care le încalcă în Portugalia la 10.000 de euro.

Pelerinajul de la Fatima, organizat în condiții speciale

Pandemia de coronavirus a determinat mai multe state să organizeze marile evenimente, în special cele religioase, în condiţii diferite. Pelerinajul de la Fatima, care în mod tradiţional aduna 100 de mii de oameni în Portugalia, s-a desfăşurat anul acesta cu un număr mult mai mic de credincioşi.

Organizatorii au avut grijă ca totul să fie foarte strict, pentru a le permite oamenilor să participe la pelerinaj în condiţii de siguranţă. Astfel, toţi credincioşii care au vrut să ia parte la eveniment şi anul acesta, au fost nevoiţi să respecte măsurile de distanţare.

Astfel, din cauza restricţiilor introduse de autorităţi pentru a limita riscul de răspândire a virusului, doar 4.500 de pelerini au putut să ia parte la ceremoniile din acest an, motiv pentru care şi donaţiile de care depinde sanctuarul au scăzut considerabil.

Cu toate acestea, credincioşii au înţeles situaţia şi au respectat regulile, păstrând distanţa unii faţă de alţii.

În fiecare an, în data de 13 octombrie, zeci de mii de pelerini se îndreaptă spre sanctuarul de la Fatima, ridicat pe lpcul unde în 1917 Sfânta Fecioară Maria a apărut în faţa a trei copii.

Tags: