Premieră în ultimul secol: Conducerea Camerei Reprezentanţilor din SUA nu a fost aleasă din primul tur de scrutin. Republicanul Kevin McCarthy nu a reuşit să obţină voturile propriilor colegi de partid

Premieră în ultimul secol: Conducerea Camerei Reprezentanţilor din SUA nu a fost aleasă din primul tur de scrutin. Republicanul Kevin McCarthy nu a reuşit să obţină voturile propriilor colegi de partid
Republicanul Kevin McCarthy nu a reușit să obțină din prima șefia Camerei Reprezentanţilor. Foto: Hepta - Zuma Press / Rod Lamkey

Pentru prima dată din 1923 până în prezent, conducerea Camerei Reprezentanţilor din SUA, a cărei nouă legislatură a început marţi, nu a fost decisă din primul tur de scrutin. Asta pentru că republicanul Kevin McCarthy, marele favorit pentru a-i lua locul democratei Nancy Pelosi, nu a reușit să-și convingă proprii colegi de partid. 19 dintre aceștia au „dezertat” şi au votat pentru un alt candidat, informează Washington Post.

Potrivit CNN, McCarthy e pe punctul să piardă și al doilea vot. Numărul record de tururi de scrutin pentru alegerea unui preşedinte al Camerei Reprezentanților e de 133 (s-a întâmplat în anii 1850).

Republicanul Kevin McCarthy nu a putut să câștige din prima președinția Camerei Reprezentanților

Hakeem Jeffries, liderul democraților din Cameră, l-a devansat pe McCarthy cu 212 la 203 voturi. Rivalul republican al lui McCarthy, Andy Biggs, a strâns și el 10 voturi, informează Reuters. Pentru obținerea funcției e nevoie de cel puțin 218 voturi.

S-a ajuns aici după ce un mic grup de aleşi foarte apropiaţi de fostul președinte Donald Trump au anunțat că vor pune condiţii pentru a-l susţine pe McCarthy. Aceştia i-au reproșat că nu l-a apărat suficient pe Trump.

Până la alegerea unui președinte, Camera Reprezentanților nu-și poate desfășura activitatea. Nici măcar depunerea jurământului de către noii aleși nu poate avea loc.

Amintim că la alegerile din 8 noiembrie „valul roşu uriaş” (culoarea republicanilor) mult anunțat nu s-a mai produs. Republicanii au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanților, și aceea destul de fragilă, și nu au reuşit să obţină majoritatea în Senat.

Urmăriți B1TV.ro și pe