Premierul britanic May nu a convins Europa: Dacă stânga și dreapta din arhipelag nu ajung la un consens, Marea Britanie părăsește UE pe 12 aprilie

Premierul britanic May nu a convins Europa: Dacă stânga și dreapta din arhipelag nu ajung la un consens, Marea Britanie părăsește UE pe 12 aprilie
foto: Hepta.ro / DPA Images / -

Cererea premierului britanic Theresa May, care dorește amânarea Brexitului de pe 12 aprilie până pe 30 iunie, nu i-a convins pe liderii Uniunii Europene, iar discuțiile liderului din Downing Street cu opoziția laburistă nu au avut prea mult succes, potrivit Reuters.

Așadar, May i-a scris Bruxelles-ului, cerându-le liderilor din UE să amâne Brexitul, care ar trebui să se împlinească vinerea viitoare, până pe 30 iunie. Totuși, oficialii europeni au insistat că înainte de toate ea trebuie să vină cu o dovadă solidă că are un plan de a securiza trecerea acordului de „divorț” prin Parlamentul din arhipelag – care, cel puțin la acest moment, pare a fi în blocaj total.

Laburiștii, spre care May și-a îndreptat privirea după ce a eșuat pentru a treia oară în a trece acordul de Camera Comunelor, au spus că Guvernul nu „a pus pe masă vreo schimbare reală sau vreun compromis” în cele trei zile discuții.

„Îndemnăm premierul să scoată la înaintare schimbări reale la acord”, arată comunicatul formațiunii de stânga din politica britanică.

Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al laburiștilor, a spus că partidul își dorește ca discuțiile să continue, în timp ce omologul său din cabinetul lui Theresa May a spus că Guvernul „a făcut propuneri serioase” în cadrul discuțiilor. Ba mai mult, și el a spus că vrea ca discuțiile să continue peste weekend, în speranța că „vor livra un acord care să fie acceptabil pentru ambele tabere”.