Premierul etiopian, Meles Zenawi, a murit în urma unor probleme de sănătate

Premierul etiopian, Meles Zenawi, a murit în urma unor probleme de sănătate
Premierul etiopian Meles Zenawi a decedat în noaptea de luni spre marți într-un spital din capitala belgiană Bruxelles, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Addis Abeba. Zenawi fusese internat de...

Premierul etiopian Meles Zenawi a decedat în noaptea de luni spre marți într-un spital din capitala belgiană Bruxelles, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Addis Abeba.

Zenawi fusese internat de urgenţă la terapie intensivă, însă nu a mai putut fi salvat. Meles Zenawi nu mai fusese văzut în public din luna iunie, iar starea sa de sănătate a făcut obiectul a numeroase zvonuri.

Vicepremierul Hailemariam Desalegn îi va lua locul până la alegerile din 2015.

Moartea lui Zenawi i-a întristat  pe mulți etiopieni, în condițiile în care evoluția țării din 1991 încoace, de când el preluase puterea, a fost una pozitivă.

Potrivit BBC, moartea lui Zenawi va avea repercursiuni importante în zonă. În timpul regimului Zenawi, regiunea Eritreea s-a separt de Etiopia, iar țara a participat cu două misiuni în Somalia, pentru a combate atacurile al-Quaida. De asemenea, SUA a avut în Zenawi un aliat important în regiune. Sub conducerea sa s-a creat un sistem politci pluripartit și au fost introduse trusturile private de presă.

Pe de altă parte, regimul lui Zenawi a fost criticat pentru menținerea unui climat de represiune și pentru numeroase abuzuri la adresa derpturilor omului.

Tags:
Ultima oră
12:59 - Bilanțul epidemiologic, în creștere: 233 de cazuri noi de infecție cu coronavirus și 6 decese raportate în 24 de ore. La ATI sunt 60 de pacienți cu COVID-19
12:51 - PSD: Am atacat în instanță măsura restrângerii disproporționate a participării la mitinguri (DOCUMENT)
12:34 - COVID-19: Obiectivul privind vaccinarea cu cel puțin o doză a 70% din populația adultă, atins în SUA
12:30 - Juan Carlos I și-ar dori să revină în Spania. Suspectat de nereguli financiare în țara sa, regele emerit spaniol duce o viață de lux în Emiratele Arabe Unite
11:47 - Spargeri auto în serie în Grecia. Românii, luați la țintă de hoți: „Poliția nu face nimic”
11:35 - Larisa Iordache: „Am încercat și am sperat până în ultima clipă pentru această finală olimpică. Din păcate, iar, drumul meu este împietrit…”
11:25 - Cod galben de disconfort termic ridicat în București și în 10 județe, valabil în intervalul 2-5 august. Dinu Mărășoiu: Chiar și nopțile sunt călduroase (VIDEO)
11:17 - Anchetă în cazul atletei Krystsina Tsimanouskay, forțată să părăsească Jocurile Olimpice, după ce l-a criticat pe Lukașenko. Belarus riscă sancțiuni dure
10:51 - Produse expirate de ani de zile la o terasă din Timiș. Sorin Șușanu, pe B1 TV: Discutăm despre o gamă largă de produse. Inclusiv condimentele și produsele din trusa medicală erau expirate (VIDEO)
10:45 - Lider al opoziției din Belarus, găsit mort în Ucraina. Autoritățile de la Kiev investighează o posibilă crimă