Premierul Japoniei: Iranul nu vrea să producă, să deţină sau să folosească arme nucleare

Premierul Japoniei: Iranul nu vrea să producă, să deţină sau să folosească arme nucleare
Sursă foto: Twitter / Ali Khamenei

Iranul nu intenționazăsă producă, să deţină sau să folosească arme nucleare, dar nici nu va negocia cu Statele Unite, a declarat premierul japonez, Shinzo Abe, într-o întâlnire de joi, cuLiderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, relatează Al Jazeera.

„Nu îl văd pe Trump vrednic de vreun schimb de mesaje, şi nu am nicio replică pentru el, acum sau în viitor”, a declarat Liderul Suprem iranian în timul întâlnirii cu Shinzo Abe.

Comentariile Ayatollahului Ali Khamenei pun astfel capăt, destul de rapid, încercării lui Shinzo Abe de a media o detensionare a relaţiilor iraniano-americane.

Lucru faţă de care premierul nipon spusese că este: „Singurul gând care m-a adus în Iran”. El fiind şi primul prim-ministru japonez care vizitează Iranul de la Revoluţia Islamică din anul 1979 încoace.

Cu toate acestea, la capătul întâlnirii cu Liderul Suprem iranian, Shinzo Abe s-a declarat optimist în privinţa intenţiilor Teheranului.

„Iranul nu va face şi nu ar trebui să facă, să posede sau să utilizeze arme nucleare, şi nu are niciun fel de astfel de intenţii”, a declarat Shinzo Abe la capătul întâlnirii.

La întrevedere luând parte inclusiv Preşedintele iranian, Hassan Rouhani.

Întâlnirea dintre Shinzo Abe şi Ali Khamenei a avut loc în acelaşi timp cu explozia a două tancuri petroliere în largul coastei Iraniene, în Golful Oman. Explozii caracterizate de Teheran drept o „încercare de a destabiliza relaţiile dintre Iran și comunitatea internațională”.

Foto: Ayatollah-ul Ali Khamenei (sursă foto: Twitter / Ali Khamenei)

Ce înseamnăprogramul nuclear pentru Iran

Pe fond, în ciuda promisiunilor făcute de Liderul Suprem iranian, programul nuclear este o mai veche ambiţie a Iranului, una ce datează încă de dinainte de Revoluţia Islamică din 1979. Inclusiv şahul era interesat în dezvoltarea unui program nuclear. Pentru regimul de la Teheran, dominat de clerici, programul nuclear a căpătat, în timp, o importantă chiar mai mare din cauza ostilităţii Occidentului (mai ales a Statelor Unite).

Şi la fel ca în cazul Coreei de Nord, programul nuclear a început să fie văzut că o posibilă modalitate de a obţine concesii de la Statele Unite, de a asigura supravieţuirea regimului şi de a pune presiune pe adversarii regionali ai Iranului.