Premierul Poloniei, către Emmanuel Macron: De câte ori ați discutat cu Vladimir Putin, ce ați realizat? Nu e nimic de negociat cu criminalii! Ați negocia cu Hitler, Stalin, cu Pol Pot?

Premierul Poloniei, către Emmanuel Macron: De câte ori ați discutat cu Vladimir Putin, ce ați realizat? Nu e nimic de negociat cu criminalii! Ați negocia cu Hitler, Stalin, cu Pol Pot?
În imagine: Emmanuel Macron, președintele Franței, și Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / JP Black

Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a avut o ieșire extrem de dură la adresa președintelui francez Emmanuel Macron care, încă dinaintea invaziei ruse în Ucraina, a avut mai multe discuții cu Vladimir Putin, al căror rezultat nu e cunoscut. Morawiecki a dat de înțeles că demersul e nu doar inutil, ci și condamnabil: Să negociezi cu Putin e ca și cum ai fi negociat cu Hitler. De altfel, în ultima vreme Morawiecki a criticat de mai multe ori atitudinea unor colegi din UE.

Macron, pus la zid de Morawiecki

Polonia e cel mai important aliat al Ucrainei în acest moment, cerând suplimentarea armamentului livrat acestei țări, dar și sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. În zadar, până acum.

Iar liderii de la Varșovia par să ajungă în pragul exasperării din cauza atitudinii prea îngăduitoare a unor colegi din UE față de amenințarea și atrocitățile comise de ruși. Ororile din Bucha și alte orașe ucrainene au fost condamnate dur de liderii occidentali. Și cam atât.

În tot acest timp, Macron a avut numeroase convorbiri cu Putin.

„Dle președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin? Ce ați obținut? Ați reușit să opriți măcar o parte din aceste acțiuni?

Nu e nimic de negociat cu criminalii! Cu criminalii trebuie să lupți!

Nimeni nu a negociat cu Hitler. Ce-ai putea negocia cu Hitler, cu Stalin sau cu Pol Pot?”, a întrebat premierul polonez Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

În replică, președinția franceză a transmis că e important ca Putin să înțeleag cerințele Occidentului și costurile pentru Rusia: „președintele (Macron) a folosit toate mijloacele disponibile pentru a-l determina pe Putin să oprească războiul: sancțiuni masive, sprijin pentru Ucraina, cereri făcute direct președintelui Putin”.

Morawiecki: Putin a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se întreabă dacă e suficient un extinctor

Anterior, premierul Poloniei a reproșat atitudinea unor colegi din UE, care vorbesc deja ca și cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la normal.

Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient (să stingă focul doar cu) un extinctor. Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune, va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat el.

La rândul său, vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului Lege și Justiție (PiS) și cel considerat liderul de facto al Poloniei, a acuzat direct Franţa şi Germania: „Germania, la fel ca Franţa, are o simpatie foarte puternică pentru Moscova. Ani în șir, guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin, iar astăzi se vede rezultatul”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
11:13 - Australia renunță la imaginea Reginei Elisabeta a II-a de pe bancnote / Ce design a anunțat Banca Centrală a țării
11:13 - Misiuni umanitare pentru două aeronave Spartan ale Forțelor Aeriene: Un român a fost adus din Germania la Spitalul „Bagdasar Arseni”. Un minor a fost transferat la Palermo
11:00 - Pentagonul spune că este puțin probabil ca Ucraina să recupereze Crimeea
10:57 - Vasile Dîncu (PSD): Cred că Ligia Deca va avea înțelepciunea să revină asupra deciziei de a retrage atribuțiile lui Florin Lixandru, altfel suntem obligați să cerem demisia ministrului Educației
10:46 - Serena Williams, presată de tatăl ei să revină în circuit. Va mai juca vreodată americanca tenis?
10:38 - Furie după ce Shell a obținut profituri record de 40 de miliarde de dolari pe fondul creșterii prețurilor la gaze naturale
10:38 - Rona Hartner își dorește o nouă relație: „Aș mai divorța și de 1000 de ori, dacă ar fi nevoie”. Actrița încă mai crede în căsătorie
10:31 - Benzina și motorina s-au ieftinit ușor / Care este prețul carburanților, 2 februarie 2023
10:24 - 25% din veniturile românilor s-au dus pe mâncare și băutură. Adrian Negrescu: Prețurile au crescut foarte mult și nivelul salarial în România a rămas în urma inflației. Puterea de cumpărare va continua să scadă (VIDEO)
10:09 - Israel a efectuat lovituri aeriene asupra Fâșiei Gaza, la câteva ore după ce a interceptat o rachetă trasă de pe acest teritoriu palestinian