Liderul de facto al Poloniei: Germania și Franţa au o simpatie foarte puternică pentru Moscova. Ani în șir, Berlinul nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin. Azi se vede rezultatul

Liderul de facto al Poloniei: Germania și Franţa au o simpatie foarte puternică pentru Moscova. Ani în șir, Berlinul nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin. Azi se vede rezultatul
În imagine: Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege și Justiție, politicianul considerat liderul de facto de la Varșovia. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului Lege și Justiție (PiS) și cel considerat liderul de facto al Poloniei, a acuzat Franţa şi Germania că sunt foarte apropiate de Rusia. Anterior, premierul Mateusz Morawiecki a reproșat că liderii unor state din UE se comportă deja de parcă relațiile cu Moscova ar trebui să revină la normal. „Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune, va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a spus Morawiecki.

Vicepremierul Poloniei critică Franța și Germania

„Germania, la fel ca Franţa, are o simpatie foarte puternică pentru Moscova.

Ani în șir, guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin, iar astăzi se vede rezultatul”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt.

Vicepremierul Poloniei a recunoscut deschis că țara sa nu e deloc mulțumită de rolul Germaniei în Europa și a acuzat Berlinul că a încercat să reconstruiască dominația germană de pe timpul lui Otto von Bismarck, „dar cot la cot cu Rusia”.

Kaczynski a criticat Berlinul și pentru că nu livrează suficiente arme Ucraineși și refuză un embargo cel puţin asupra importurilor de petrol din Rusia. Asta în condițiile în care, a ținut el să precizeze, „Rusia obţine venituri de patru până la cinci ori mai mari din vânzările de petrol decât din vânzările de gaze”.

„Nu putem continua să susţinem o mare putere precum Rusia plătindu-i miliarde”, a insistat Jaroslaw Kaczynski.

Premierul Poloniei, critici la adresa colegilor din UE

Sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki a reproșat atitudinea oficialilor din unele state UE, care vorbesc deja ca și cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la normal.

Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient (să stingă focul doar cu) un extinctor. Dacă Europa dă dovadă de slăbiciune, va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat el.

Totodată, Morawiecki a cerut sancțiuni mai dure împotriva Rusiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe