Premierul Spaniei cheamă armata în ajutor în lupta cu epidemia de coronavirus: „Trebuie să preluăm controlul”

Premierul Spaniei cheamă armata în ajutor în lupta cu epidemia de coronavirus: „Trebuie să preluăm controlul”
Foto: Hepta - DPA Images / Mariscal

Președintele Guvernului central spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat, marți, că va pune forțe armate la dispoziţia regiunilor autonome, care au competenţe în materie de sănătate, pentru a gestiona mai bine evoluția epidemiei de coronavirus. 2.000 de militari vor fi desfășurați în acest scop. La fel ca alte state europene, Spania înregistrează în ultima vreme tot mai multe cazuri de infectări, dar situația pare a fi chiar mai rea aici. Sanchez a catalogat drept „preocupantă” evoluția epidemiei în țara sa. El i-a îndemnat pe spanioli să nu se lase paralizați de frică, ci să lupte împreună pentru a depăși această cumpănă.

Guvernul Spaniei scoate armata în lupta cu epidemia de coronavirus

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că Guvernul central va pune la dispoziția regiunior autonome 2.000 de militari, care să ajute direcțiile de sănătate în desfășurarea anchetelor epidemiologice. El speră ca astfel autoritățile locale să țină pasul cu ritmul tot mai accelerat de răspândire a bolii, iar apoi să recâștige controlul asupra situației.

„Guvernul spaniol va pune la dispoziţia regiunilor efective ale forţelor armate pentru a realizarea trasarea” cazurilor, a declarat Sanchez marți, precizând că 2.000 de militari ar putea fi desfăşuraţi în acest scop.

„Nu ne putem permite ca pandemia să reînceapă să preia controlul vieţii noastre, noi trebuie să preluăm controlul, să spargem această a doua curbă” a contagiunilor, a mai declarat președintele Guvernului central al Spaniei, citat de El Pais.

De asemenea, premierul a mai spus că regiunile autonome pot cere guvernului central să aplice integral sau în parte pe teritoriul lor starea de alarmă. La mijlocul lunii martie, aceasta a fost instituită la nivelul întregii țări și a permis luarea unor măsuri absolut excepționale, unele dintre cele mai dure din lume, în lupta cu epidemia de coronavirus.

Regimul de izolare, unul dintre cele mai stricte de pe întreaga planetă, a fost ridicat la finele lunii iunie. După o perioadă în care spaniolii au părut că au câștigat lupta cu epidemia, mai ales odată cu redeschiderea sectoarelor economice, în special a turismului, numărul infectărilor a început iar să crească.

Spania are 400.000 de cazuri de COVID-19

Acum, Pedro Sanchez a catalogat drept „preocupantă” evoluția epidemiei de coronavirus din țara, dar a precizat că e, totuși, „departe de situaţia de la jumătatea lui martie”.

Acesta a făcut apel la țară să evite ca “să ne paralizeze frica şi să ne împiedice să acţionăm”.

Spania a înregistrat peste 400.000 de cazuri confirmate de coronavirus.

Catalonia și regiunea capitalei Madrid sunt cele mai afectate de epidemie, ambele zone fiind aproape de pragul de 100.000 de îmbolnăviri.

28.800 de oameni au murit în Spania, până acum, în urma contaminării cu SARS-CoV-2.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”