Premiile Nobel din 2022: Câștigătorii de până acum

Premiile Nobel din 2022: Câștigătorii de până acum
Luni, Svante Pääbo a primit primul premiu al anului, pentru fiziologie sau medicină. Dr. Pääbo, un genetician suedez, a câștigat pentru descoperirile sale privind genomul hominoizilor dispăruți și evoluția umană, sursă foto: YT

Sezonul premiilor Nobel este în plină desfășurare. În fiecare octombrie, comitetele din Suedia și Norvegia desemnează laureații într-o varietate de premii în domeniul științelor, literaturii și economiei, precum și Premiul Nobel pentru Pace.

S-au oferit deja premiile pentru medicină, fizică și chimie. Urmează literatura, pacea și economia

În total, sunt acordate șase premii, fiecare dintre ele recunoscând contribuția revoluționară a unei persoane sau organizații într-un anumit domeniu.

Luni, Svante Pääbo a primit primul premiu al anului, pentru fiziologie sau medicină. Dr. Pääbo, un genetician suedez, a câștigat pentru descoperirile sale privind genomul hominoizilor dispăruți și evoluția umană.

El a câștigat pentru activitatea sa de recuperare a materialului genetic din oase vechi de 40.000 de ani, realizând un genom complet de Neanderthal și inițiind domeniul studiilor ADN-ului antic.

Marți, premiul pentru fizică a fost împărțit între trei bărbați, Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, pentru munca lor în domeniul tehnologiei cuantice.

Marți, premiul pentru fizică a fost împărțit între trei bărbați, Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, pentru munca lor în domeniul tehnologiei cuantice, sursă foto: captură YT

Experimentele lor au „zdruncinat însăși fundația modului în care interpretăm măsurătorile”, a declarat Comitetul Nobel pentru Fizică.

Doar 5 persoane au reușit să obțină, de-a lungul vieții lor, de două ori un premiu Nobel

Americanul Barry Sharpless și cercetătorul danez Morten Meldal, de la Universitatea din Copenhaga au fost recompensați miercuri pentru descoperirile în materie de “chimie clic”, o nouă formă de combinări moleculare.

Ele pot fi utilizate pentru dezvoltarea de tratamente farmaceutice, pentru cartografierea ADN-ului ori pentru crearea de noi materiale.

Iar americana Carolyn Bertozzi, în vârstă de 55 de ani, este recompensată pentru că a inventat chimia bio-ortogonală, o reacție chimică ce ar putea fi inițiată de un organism viu, dar fără să perturbe ori să îi schimbe compoziția chimică.

Carolyn Bertozzi era una dintre preferatele la Nobelul pentru Chimie de anul acesta. Descoperirile sale au permis ameliorarea eficacității tratamentelor împotriva cancerelor.

Doar 5 persoane au reușit să obțină, de-a lungul vieții lor, de două ori un premiu Nobel. În 2001, americanul Barry Sharpless a mai fost recompensat cu un premiu Nobel pentru descoperirile sale privind tehnica de catalizare asimetrică.

Premiul pentru literatură va fi anunțat joi. Premiul pentru pace va fi anunțat vineri. Premiul pentru economie va fi anunțat pe 10 octombrie.

Laureații vor primi o diplomă, o medalie și un document care detaliază suma premiului Nobel, care anul acesta se ridică la 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 900.000 de dolari la cursul de schimb actual.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)