Cine sunt favoriții Premiului Nobel pentru Literatură 2022, între Rushdie și Houellebecq

Cine sunt favoriții Premiului Nobel pentru Literatură 2022, între Rushdie și Houellebecq
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / SMG

„Cred că ne dorim un nume mai mare anul acesta din cauza surprizei de anul trecut”, a declarat Björn Wiman, şeful secţiei culturale a cotidianului suedez Dagens Nyheter, citat de AP.

Cine ar putea deci să câștige anul acesta Premiul Nobel pentru Literatură?

Puțini au pariat pe câștigătorul de anul trecut, scriitorul Abdulrazak Gurnah, născut în Zanzibar și stabilit în Marea Britanie, ale cărui cărți explorează impactul personal și social al colonialismului și al migrației.

Gurnah a fost doar al șaselea laureat al premiului Nobel pentru literatură născut în Africa, iar premiul s-a confruntat mult timp cu criticile că se concentrează prea mult pe scriitorii europeni și nord-americani. De asemenea, este dominat de bărbați, cu doar 16 femei printre cei 118 laureați.

Anul acesta un concurent cu șanse mari este considerat Salman Rushdie, scriitorul născut în India și susținător al libertății de exprimare, care a petrecut ani de zile în clandestinitate după ce conducătorii clerici din Iran au cerut moartea sa din cauza „Versetelor satanice” din 1988. Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost grav rănit în august la un festival din statul New York.

Pe site-urile din Paris, francezul Michel Houellebecq este până acum favoritul. El este înaintea poetei canadiane Anne Carson sau chiar a lui Salman Rushdie.

Pe lista posibililor câștigători se mai află: scriitorul kenyan Ngugi Wa Thiong’o, japonezul Haruki Murakami, norvegianul Jon Fosse, Jamaica Kincaid, născută în Antigua, și franțuzoaica Annie Ernaux, maghiarul Laszlo Krasznahorkai sau americanii Thomas Pynchon sau Don DeLillo.

A mai fost menționat numele americancei Joyce Carol Oates, franțuzoaicei Annie Ernaux, Maryse Condé sau canadiancei Margaret Atwood.

Printre ceilalţi favoriţi, norvegienii Jon Fosse şi Karl Ove Knausgaard, franco-marocanul Tahar Ben Jelloun sau croatul Dubravka Ugresic.

Urmăriți B1TV.ro și pe