Presa din Austria: „Din cauza stilului autoritar de conducere a lui Florin Cîțu, guvernul României a fost destituit”

Presa din Austria: Din cauza stilului autoritar de conducere a lui Florin Cîțu, guvernul României a fost destituit
Foto: Florin Cîțu / Facebook

Presa din Austria scrie pe larg despre căderea Guvernului de la București. Potrivit jurnaliștilor austrieci, guvernul Cîțu a pierdut frâiele puterii după ce parteneriid e coaliție, USR, l-au acuzat pe acesta de un stil autoritar de conducere.

“În România, guvernul condus de premierul Florin Citu (Partidul Liberal/PNL) a fost răsturnat marți printr-un vot de neîncredere. Postcomuniștii caută noi alegeri.

În România, guvernul condus de premierul Florin Citu (Partidul Liberal/PNL) a fost răsturnat marți printr-un vot de neîncredere. 281 de parlamentari ai opoziției formată din postcomuniști (PSD), ai partidului reformator USR și ai naționaliștilor de dreapta „Alianța pentru Unitatea Românilor” (AUR) și-au exprimat neîncrederea în guvern – mult mai mult decât cele 234 necesare.

Cabinetul Cîțu a guvernat în minoritate timp de aproximativ o lună, în timp ce partenerul junior USR a reziliat acordul de coaliție din cauza stilului autoritar de conducere al șefului guvernului. Marți s-a votat moțiunea de cenzură a PSD-ului de opoziție.

În moțiunea de cenzură, postcomuniștii au acuzat guvernul Citu de „eșec peste tot” – atât la nivel economic și social, dar mai ales, în stoparea celui de-al patrulea val de coronavirus, care s-a desfășurat extrem de violent în România”, scrie kleinezeitung.at.

Răspuns la critici

Potrivit jurnaliștilor austrieci, premierul Citu s-a ferit însă de „alianța iresponsabililor” (AUR) și a acuzat fostul partener de coaliție, descris drept  „imoral, bipolar”. Tot ce se întâmplă de astăzi trebuie să fie „responsabilitatea USR, PSD și AUR”, această „alianță bizară” formată din anti-vacciniști și susținători, pro și antieuroperi trebuie să clarifice ce vor.

Premierul, care a fost ales noul lider liberal în urmă cu doar o săptămână, a lăsat și partidul reformator USR să știe că nu va exista o nouă ediție a coaliției dacă va contribui cu voturile sale la răsturnarea guvernului său.

Potrivit portalului, urmează ca  președintele Klaus Iohannis să se pronunțe, pentru că trebuie să dea mandatul guvernului după discuții consultative cu grupurile parlamentare.

“Cu toate acestea, rămâne neclar dacă o majoritate mai este posibilă în circumstanțele date: postcomuniștii, care alcătuiesc cea mai mare fracțiune din parlamentul de la București, au anunțat deja că nu vor să propună un candidat pentru postul de șef al guvernului șefului statului, ci să caute alegeri anticipate. De asemenea, PSD a exclus categoric formarea unui cabinet minoritar liberal. La rândul său, Partidul Reformei USR a precizat că nu mai vrea să participe la un guvern de coaliție condus de Florin Citu, în timp ce liberalii vor să-și reintegreze noul lider de partid în funcția de șef al guvernului cu orice preț. AUR susține însă un guvern de uniune națională”.

Jurnaliștii mai menționează că  observatorii politici români presupun că președintele Iohannis se va baza pe un guvern minoritar format din liberali și UDMR, care ar fi tolerat de aceasta din urmă după negocieri și o serie de admiteri ale PSD.