Presa străină despre referendum: Traian Băsescu ”supraviețuiește” celei de-a doua încercări de suspendare din ultimii cinci ani

Presa străină despre referendum: Traian Băsescu ”supraviețuiește” celei de-a doua încercări de suspendare din ultimii cinci ani
Presa străină a început să scrie despre despre rezultatele referendumului din România imediat după închiderea urnelor de vot. Astfel, BBC a fost una dintre primele publicații care a relatat că ”președintele...

Presa străină a început să scrie despre despre rezultatele referendumului din România imediat după închiderea urnelor de vot. Astfel, BBC a fost una dintre primele publicații care a relatat că ”președintele român Traian Băsescu a supraviețuit referendumului pentru suspendarea sa. Domnul Băsescu, care a fost suspendat de Parlament, le-a cerut suporterilor săi să boicoteze votul. După încheierea votului domnul Băsescu a spus că românii au respins o lovitură de stat prin faptul că au ales să stea departe de sălile de votare”.

Bloomberg relatează că ”președintele Traian Băsescu a supraviețuit celei de-a doua încercări de suspendare a sa din ultimii cinci ani, boicotul celor care au ales să nu voteze invalidând referendumul condus de premierul Victor Ponta, potrivit exit poll-urilor”.

”Guvernul lui Ponta, al treilea al națiunii din Balcani de anul acesta, a preluat puterea în mai, cu o mișcare amplă de contracarare a măsurilor de austeritate impuse în întreaga Europă. Eforturile sale de a facilita regulile privind suspendarea și de a diminua puterile Curții Constituționale au atras criticile liderilor Uniunii Europene inclusiv pe cele ale cancelarului german Angela Merkel, care și-a exprimat îngrijorarea că democrația a intrat în derivă în fosta țară comunistă”, arată Bloomberg.

Euronews scrie că ”în România, președintele suspendat Traian Băsescu și-a declarat victoria în urma referendumului pentru excluderea sa de la conducere. Vorbind în fața reporterilor entuziasmați, fostul căpitan de navă a declarat că românii l-au sprijinit prin faptul că au stat acasă. Mai devreme, în cursul serii, exit-poll-urile neoficiale indicau un procentaj de prezență (la vot) de aproximativ 44%”.

Și Reuters vorbește despre prezența scăzută la urne a românilor, ”ceea ce înseamnă că votul nu a fost valid deoarece nu a depășit pragul de 51%”.

AlJazeera scrie că este foarte probabil ca președintele Traian Băsescu să supraviețuiască referendumului pentru demiterea sa, având în vedere prezența scăzută la vot, de doar 45.92 %. ”Anunțul de luni a sosit la doar câteva ore după ce liderul suspendat a spus că votanții au respins o lovitură de stat alegând să nu participe în număr suficient de mare la referendumul pentru suspendarea sa”.

The Guardian scrie că ”încercarea curajoasă și controversată a guvernului României de a-l da jos pe șeful statului pare că a eșuat după ce prea puțini oameni s-au dus la vot pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu”.

The Wall Street Journal relatează că ”președintele român a luptat pentru a-și păstra postul duminică, în cadrul unui referendum național care a avut menirea de a-l îndepărta, pe fondul unor lupte de partid, despre care criticii spun că au ridicat îndoilei în privința domniei legii în tânăra democrație din Estul Europei”. 

AFP îi dedică un întreg material președintelui, intitulatTraian Băsescu: Președintele român care a evitat suspendarea”. ”Traian Băsescu al României, care a spus că a supraviețuit referendumului de suspendare după ce nu a fost întrunit procentajul de prezență de 50% necesar pentru validarea referendumului, este un fost căpitan de navă care se autodenumește un luptător pentru reforme, dar este catalogat ca un tiran de oponenții săi. Ales prima oară în 2004, el a reușit să-și aducă țara în Uniunea Europeană în urmă cu cinci ani, un pas istoric pentru fosta țară comunistă”.

Novinite scrie că ”e oficial, președintele Traian Băsescu a supraviețuit referendumului de duminică organizat pentru suspendarea sa mulțumită prezenței scăzute la vot, potrivit declarațiilor oficiale ale autorităților electorale din România”.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)