Președintele Braziliei începe o verificare amănunțită a personalului după violențele pro-Bolsonaro. Lula: Cum aș putea avea în pragul biroului meu pe cineva care ar putea să mă împuște?

Președintele Braziliei începe o verificare amănunțită a personalului după violențele pro-Bolsonaro. Lula: Cum aș putea avea în pragul biroului meu pe cineva care ar putea să mă împuște?
Imagine de la violențele din capitala Braziliei din 8 ianuarie 2023, când susținătorii fostului președinte Jair Bolsonaro au luat cu asalt Congresul, Curtea supremă și Palatul prezidențial. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Liderul brazilian Luiz Inacio Lula da Silva susține că suspectează că susținători vehemenți ai fostului președinte Jair Bolsonaro din interiorul personalului prezidențial au facilitat intrarea insurecționiștilor care au luat cu asalt palatul prezidențial în încercarea de a dărâma noul guvern, transmite The Guardian.

Lula începe o verificare amănunțită a personalului după violențele pro-Bolsonaro din Brazilia

Vorbind cu un grup de jurnaliști politici de la Palatul Planalto din Brasilia, una dintre cele trei clădiri publice pe care le-au luat cu asalt susținătorii lui Bolsonaro în violențele de duminică, Lula a promis că va efectua o verificare „amănunțită” în ceea ce îi privește pe angajați.

„Aștept să se aștearnă praful. Vreau să văd toate casetele care au fost înregistrate în interiorul curții supreme, congresului și palatului prezidențial Planalto”, a declarat, joi, președintele Braziliei.

„Mulți oameni au fost complici la asta (…). Mulți oameni din poliția militară au fost complici. Erau mulți oameni din forțele armate aici, înăuntru (în palatul prezidențial, n.r.), care au fost complici”, a adăugat politicianul de stânga.

„Efectuăm o verificare amănunțită (a personalului, n.r.), pentru că adevărul este că palatul era plin de bolsonariști și oficiali militari și vrem să încercăm să corectăm acest lucru astfel încât să putem numi funcționari publici de carieră – de preferat civili”, a continuat el.

„Nimeni care este suspectat că ar fi un bolsonarist înrăit nu poate fi lăsat să rămână în palat”, a subliniat Lula.

„Cum aș putea avea în pragul biroului meu pe cineva care ar putea să mă împuște?”, a mai spus președintele brazilian, evocând articole de presă în care susține că a citit despre oficiali militari care jurau că îl vor asasina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo