Președintele ceh Milos Zeman: „NATO a eșuat în Afganistan. Legitimitatea alianței este pusă sub semnul întrebării”

Președintele ceh Milos Zeman: NATO a eșuat în Afganistan. Legitimitatea alianței este pusă sub semnul întrebării
Sursa foto: Milos Zeman/Facebook

Președintele ceh Milos Zeman a declarat că NATO a eșuat în Afganistan și că legitimitatea alianței este pusă sub semnul întrebării, întrucât a cerut ca țara sa să se concentreze asupra apărării naționale, mai degrabă decât să „irosească bani” pe alianță, scrie usnews.

Republica Cehă s-a angajat să își ridice cheltuielile de apărare la 2% din produsul intern brut, nivelul țintei NATO, până în 2024, dar guvernul a declarat în iunie că acest termen nu va fi respectat din cauza crizei economice după pandemia de coronavirus.

Zeman, cunoscut pentru poziția sa pro-rusă și pro-Chineză, a spus că rolul principal al NATO era de a lupta împotriva terorismului global, dar alianța a eșuat în această sarcină acum.

„Neîncrederea față de NATO de la o serie de țări membre va crește după această experiență, deoarece vor spune – dacă ați eșuat în Afganistan, unde este garanția că nu veți eșua în nicio altă situație critică?” Zeman a declarat într-un interviu publicat de www.parlamentnilisty.cz marți, un site web favorizat de președinte pentru difuzarea opiniilor sale.

„Acum, că investițiile în NATO sunt un fel de risipire a banilor, cheltuielile noastre de apărare ar trebui să se concentreze pe apărarea națională, pe achizițiile naționale (militare)”, a spus Zeman.

NATO a declarat marți că talibanii nu trebuie să lase Afganistanul să devină din nou un teren de reproducere pentru terorism, avertizând că alianța a păstrat puterea militară pentru a lovi orice grup terorist de la distanță.

Conform constituției cehe, președintele este comandantul-șef al forțelor armate cehe, dar guvernul este cel care stabilește politica de apărare.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său