Preşedintele Consiliului italian Mario Monti propune organizarea unui summit pentru combaterea populismului în UE

Preşedintele Consiliului italian Mario Monti propune organizarea unui summit pentru combaterea populismului în UE
Preşedintele Consiliului italian Mario Monti a propus sâmbătă organizarea, la Roma, a unui summit european destinat contracarării "periculoasei" intensificări a populismului în Europa, ideea pe care ...
Preşedintele Consiliului italian Mario Monti a propus sâmbătă organizarea, la Roma, a unui summit european destinat contracarării „periculoasei” intensificări a populismului în Europa, ideea pe care preşedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy a salutat-o imediat, relatează Mediafax.

În momentul în care construcţia europeană se perfecţionează, dificultăţile legate de zona euro au pus în evidenţă o sensibilitate în creştere şi periculoasă în opiniile publice din diferite ţări, cu o tendinţă spre antagonism„, a declarat Monti în cadrul unei întâlniri cu presa după o reuniune cu Van Rompuy la Cernobbio (nord), în cadrul unui forum economic.

Monti a deplâns „reemergenţa vechilor stereotipuri şi a vechilor tensiuni”, în special între ţările din nord şi cele din sud.

„Este paradoxal şi trist, într-o fază în care speram să completăm integrarea, vedem dimpotrivă un fenomen periculos cu numeroase populisme ce vizează o dezintegrare în aproape toate ţările membre”, a continuat el.

De unde ideea de a găzdui simbolic, la Roma, în Capitoliu, unde a fost semnat în 1957 tratatul fondator al Comunităţii Europene, un „summit ad hoc” al şefilor de stat şi de guvern, în scopul de a lupta împotriva „fenomenelor de respingere„, a explicat Monti.

„Sper că această idee se va realiza”, a declarat el, adăugând că a vorbit despre ea cu preşedintele italian Giorgio Napolitano.

Van Rompuy a declarat că „salută” ideea şefului Guvernului italian. „Am programat discuţii la sfârşitul lui 2014, dar dată fiind situaţia actuală, ar fi o idee bună să avem această dezbatere cu mult înainte”, a declarat acesta.
 

Tags:
Ultima oră
10:26 - Alexandru Rafila: Vom analiza măsurile puse în aplicare în alte ţări din spaţiul european, pentru încetinirea transmiterii variantei Omicron (VIDEO)
09:40 - Scădere dramatică a a valorii monedei virtuale Bitcoin. Investitorii au pierdut aproape 10.000 de dolari în doar câteva ore
09:26 - Razie a Poliției Rutiere în București: Mai mulți șoferi au urcat la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor
09:04 - Bilanțul victimelor produse de erupția vulcanului din insula Java: 13 morți și 41 de răniți (VIDEO)
08:16 - Incendiu puternic în apropiere de Centura Capitalei, cu degajări mari de fum. Șoferii sunt sfătuiți să ocolească zona (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Predicțiile pentru fiecare zodie în luna Șobolanului, sub element Metal Yang (VIDEO)
23:34 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: În luna Șobolanului, sub element Metal Yang, provocarea e la nivel de conducere / În sectorul României sunt niște stele oribile. Totul e să fim calmi (VIDEO)
22:55 - Iulian Fota: Cel mai prost scenariu pentru România ar fi o confruntare militară majoră Rusia – Ucraina / Pretențiile rușilor merg mult dincolo de Ucraina. Ei vor drept de veto și pe soarta noastră (VIDEO)
22:22 - Bărbat din Năvodari, condamnat pentru că avea trei neveste. Ce pedeapsă a primit
21:53 - Nicolae Ciucă anunță o ședință după confirmarea primelor cazuri de infectare cu Omicron: Voi dispune măsuri. Nicio clipă nu trebuie pierdută