Președintele filipinez Duterte, critici dure la adresa lui Vladimir Putin: „Suntem în două lumi diferite”

Președintele filipinez Duterte, critici dure la adresa lui Vladimir Putin: „Suntem în două lumi diferite”
Foto: Hepta - Zuma Press / Rouelle Umali

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a adus mai multe critici la adresa președintelui Rusiei Vladimir Putin, pe care în trecut îl considera „prieten”, pe motivul uciderii de civili nevinovați în Ucraina, conform The Associated Press.

Președintele filipinez, critici la adresa lui Vladimir Putin

Președintele filipinez a făcut declarații marți pentru prima dată despre invazia armatei în Ucraina  în cadrul unei ședințe de guvern în care a acuzat războiul pentru creșterea prețurilor la carburanți, care a afectat mai multe țări, inclusiv Filipine.

Duterte a specificat că nu este de acord cu numirea de către Vladimir Putin a războiului din Ucraina drept o „operațiune militară specială”, susținând că, de fapt, reprezintă un război pe scară largă împotriva unei „națiuni suverane”.

„Mulți oameni spun că Putin și eu suntem amândoi criminali. Le-am spus de mult timp filipinezilor că eu chiar omor. Dar eu omor infractori, nu ucid copii și bătrâni”, a declarat el în timpul ședinței cabinetului său care a fost difuzată de televiziunile filipineze.

„Suntem în două lumi diferite”, a mai adăugat Duterte, făcând referire la omologul său rus, conform Hotnews.ro.

Alte critici aduse lui Vladimir Putin din cauza războiului

Pe 24 mai, Aleksei Navalinîi, liderul opoziției ruse, a criticat acțiunile lui Vladimir Putin în timpul unei ședințe de judecată. În cadrul audierii prin videoconferință, Navalinîi a spus că președintele este nebun și a provocat un „război stupid”, bazat pe minciuni, relatează Digi24.

„Acesta este un război stupid pe care Putin al vostru l-a declanșat”, a spus Navalnîi prin videoconferință din colonia penală în care este încarcerat. „Acest război a fost construit cu minciuni”

Navalinîi a făcut apel împotriva sentinței prin care a fost condamnat în martie la 9 ani de închisoare pentru fraudă și sfidarea curții. El a descris acuzațiile drept minciuni și le-a comparat cu cele ale lui Putin când a justificat invadarea Ucrainei.

„Ce vreți să realizați? Vreți controlul pe termen scurt, să luptați împotriva viitoarelor generații, să luptați pentru viitorul Rusiei?” a întrebat Navalnîi adresându-se curții de justiție. „Veți suferi cu toții o înfrângere istorică”

Liderul opoziției a menționat că Rusia lui Putin este condusă de hoți și criminali, deveniți între timp dușmani ai poporului.

Urmăriți B1TV.ro și pe