Președintele SUA lucrează la obținerea unui armistițiu în conflictul israelo-palestinian / Israelul a anunțat că l-a asasinat pe principalul comandant al Jihadului Islamic

Președintele SUA lucrează la obținerea unui armistițiu în conflictul israelo-palestinian / Israelul a anunțat că l-a asasinat pe principalul comandant al Jihadului Islamic
foto: Hepta.ro / Abaca Press / Katopodis Tasos/Pool/ABACA

Președintele american Joe Biden a declarat că administrația SUA lucrează cu partea palestiniană și cu cea israeliană pentru a aduce situația la un calm sustenabil, adăugând că ambele tabere merită să trăiască în siguranță și securitate, dar și să se bucure în egală măsură de „libertate, prosperitate și democrație”.

Joe Biden, președintele SUA, lucrează la obținerea unui armistițiu în conflictul israelo-palestinian

„Credem, de asemenea, că palestinienii și israelienii merită în mod egal să traiscă în siguranță și securitatem, și să se bucure în egală măsură de libertate, prosperitate și democrație”, a declarat liderul american, într-un videoclip difuzat duminică la un eveniment care a marcat sărbătoarea musulmană Eid.

La rândul său, șeful diplomației americane a susținut dreptul Israelului de a se autoapăra. Antony Blinken a lansat un apel către ambele tabere, cerându-le să oprească luptele, potrivitHaaretz.

Vorbind la o conferință de presă cu ușile închise, în Danemarca, șeful Departamentului de Stat a declarat că SUA rămâne extrem de îngrijorată de escaladarea violențelor între israelieni și palestinieni.

Oficialul american a solicitat Hamas și altor grupuri militante din Fâșia Gaza să pună capăt atacurilor cu rachete, însă a subliniat că Israelul are o responsabilitate suplimentară în ceea ce privește prevenirea victimelor civile.

De la escaladarea violențelor, cel puțin 200 de persoane au fost ucise în Fâșia Gaza. Cel mai intens schimb aerian al ultimilor ani a făcut victime și în Israel, unde au fost omorâte 10 persoane.

Luptele au continuat și pe timpul nopții de duminică,când orașele israeliene Beer Șeva, Așkelon și Așdod au fost ținta tirurilor de rachete lansate din Fâșia Gaza. În zeci de orașe din sudul țării s-au auzit sirene, în timp în centrul Israelului s-au auzit și interceptări făcute de scutul Iron Dome.

Zeci de avioane de vânătoare ale IDF au lovit circa 35 de obiective aparținând militanților palestinieni și 15 kilometri din „Metroul” Hamas, rețeaua de tuneluri subterane pe care mișcarea islamistă o folosea pentru a depozita armament și pentru a se deplasa discret prin Fâșia Gaza.

Armata israeliană (IDF) a confirmat că l-a ucis pe Husam Abu-Harbid, principalul comandant al Jihadului Islamic. Abu-Harbid a fost comandant în organizație timp de 15 ani și a fost responsabil pentru mai multe atacuri antitanc împotriva Israelului, inclusiv pentru cel de duminica trecută, în care un israelian era rănit ușor.

În weekend au fost reluate și atacurile palestiniene asupra Tel Aviv și asupra orașelor din centrul Israelului, spărgând cele două zile de calm relativ din regiune. Au fost afectate clădiri și infrastructură din mai multe zone.