Președintele Turciei cere SUA să îl extrădeze pe clericul Fethullah Gulen, acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat

Președintele Turciei cere SUA să îl extrădeze pe clericul Fethullah Gulen, acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat
Foto: independent.co.uk

Clericul musulman Fethullah Gulen pare să fi devenit inamicul numărul 1 în Turcia. Recep Erdogan a cerut extrădarea acestuia din Statele Unite pe motiv că s-ar afla în spatele loviturii de stat, informează AFP. În replică, Gulen îl acuză pe Erdogan că ar fi înscenat puciul. Secretarul de Stat american John Kerry susţine că nu se pune deocamdată problema extrădării lui Gulen şi a declarat că doreşte să vadă întâi dovezi despre implicarea acestuia în lovitura de stat.

În faţa a zeci de mii de susţinători, preşedintele turc a cerut Statelor Unite ale Americii să îl extrădeze pe Fethullah Gulen. Aflat într-un autoexil în Pennsylvania, Gulen este considerat de guvernul de la Ankara creierul din spatele loviturii de stat eşuate. Acesta neagă însă orice implicare în eveniment şi condamnă puciul.

Mai mult, clericul susţine că Erdogan ar fi înscenat evenimentele de vineri seara pentru a-şi putea putea consolida puterea.

"Există o mică şansă, există posibilitatea ca lovitura de stat să fi fost înscenată. Ar putea fi un motiv pentru acuzaţii la adresa tribunalelor şi asociaţiilor", le-a declarat Gulen jurnaliştilor americani.

Statele Unite au anunţat că vor ajuta Turcia în ancheta privind lovitura de stat militară eșuată dar au cerut Ankarei să prezinte probe împotriva lui Fethullah Gulen.

Secretarul de stat John Kerry a declarat că Washingtonul încă nu a primit din partea autorităților turce vreo cerere de extrădare.

Preşedintele american Barack Obama a cerut de asemea Turciei să evite orice acţiuni care ar putea duce la escaladarea violenţelor.

Ultima oră
18:59 - Activiștii de mediu, bătuți și umiliți de mafia lemnului. Infractorii i-au dezbrăcat la pielea goală (VIDEO)
18:58 - Mihai Dragolea, jurnalistul bătut când documenta mafia pădurilor: S-au năpustit asupra noastră cu topoare și bâte. Să ataci așa în 2021 înseamnă că ai foarte mult furt de acoperit în spate și ai de pierdut sume enorme (VIDEO)
18:05 - Probleme la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica
18:03 - Guvernul a aprobat lista restricțiilor pentru persoanele nevaccinate anti-COVID-19 / Certificatul verde, obligatoriu la spectacole, cinema, nunți, botezuri dacă incidența sare de 3 la mie
17:47 - Primul oraş din România care revine în scenariul roșu din cauza infectărilor cu coronavirus
17:31 - Decizie controversată a unui primar USR-PLUS: Festival cu specific german, în loc de zilele municipiului. „Va fi adresat tuturor, indiferent de gen”
17:23 - Zeci de ONG-uri cer anchetă transparentă în cazul jurnaliștilor și activistului de mediu bătuți într-o pădure din Suceava / Mafia lemnului lucrează nestingherită în fieful lui Gheorghe Flutur, om cu influență din #echipacâștigătoare
16:53 - Acuzații de fraudă la alegerile din USR-PLUS. Se solicită suspendarea procedurii
16:22 - Răzvan Cherecheș: „Pregătiți-vă! Ne așteaptă o iarnă lungă, cu multe restricții!”
16:16 - Motivul pentru care Ion Țiriac a lipsit de la cununia Simonei Halep. Ilie Năstase l-a dat de gol: „Eu așa am înțeles”