George Simion (AUR), despre preşedintele Ucrainei: „Trebuie să-și ceară urgent scuze românilor”

George Simion (AUR), despre preşedintele Ucrainei: „Trebuie să-și ceară urgent scuze românilor
George Simion, alături de susținătorii săi, din AUR

George Simion a oferit noi comentarii acide pe fondul conflictului Rusia – SUA. De data aceasta s-a referit la discursul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Oficialul de la Kiev a vorbit zilele aceasta despre importanța unității între cetățeni, respectiv despre incluziunea minorităților, fără a-i menționa și pe români.

Zelenski a vorbit despre moldoveni, bulgari, evrei, maghiari, armeni, dar nu și despre cei 500.000 de români care trăiesc în Ucraina, ceea ce l-a deranjat pe copreședintele AUR, George Simion.

„Președintele Ucrainei trebuie să își ceară urgent SCUZE față de cei 500.000 de etnici români care țin acum de Kiev. România nu tolerează bătaia de joc”, a declarat George Simion pe pagina sa de Facebook.

„Zelenski a uitat de minoritatea română din Ucraina. La fel ca Iohannis, de altfel… Dacă nu se oferă garanții pentru români, de ce se cheamă Alianță?”, a completat deputatul.

În ultimele săptămâni, George Simion a atras atenția în repetate rânduri cu privire la modul în care românii din Ucraina sunt discriminați.

„Coaliția majoritară le-a întors spatele în Parlament, fără drept de apel, nu doar elevilor români care studiază în limba română în școlile din Ucraina, ci și catedrelor de limbă română din Universitățile Cernăuți, Ujgorod și Ismail. Vom face presiune publică continuă asupra oricărei formule de guvern să reia imediat programul de burse acordate elevilor români lăsați pradă politicilor de etnocid ale statului ucrainean.

Totodată, cerem extinderea imediată a acestui tip minimal de intervenție în toate comunitățile istorice românești”, a declarat deputatul George Simion, într-un comunicat de presă.

George Simion (AUR): „Ucraina încalcă sistematic drepturile sutelor de mii de români din interiorul graniţelor sale”

Românii reprezintă în Ucraina cea mai numeroasă comunitate neslavă și sunt supuși unui proces puternic de asimilare forțată, mai cu seamă după adoptarea noii Legi ucrainene a educației, care a făcut obiectul criticilor Comisiei de la Veneția și care urmărește desființarea învățământului în limba română.

În decembrie 2020, AUR a adoptat o poziție similară.

„Ucraina încalcă sistematic drepturile sutelor de mii de români din interiorul graniţelor sale, iar autorităţile de la Bucureşti dau dovadă de o pasivitate care fie denotă ignoranţă, fie existenţa unor înţelegeri ascunse cu Kievul. Sunt state care au pus piciorul în prag şi care şi-au apărat etnicii aflaţi pe teritoriul Ucrainei, condiţionând susţinerea pentru integrarea europeană de respectarea drepturilor minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis şi Ministerul Afacerilor Externe au ales, în schimb, să tacă, sau să se manifeste timid în apărarea comunităţilor româneşti din Ucraina”, a declarat copreşedintele AUR, George Simion

Urmăriți B1TV.ro și pe