Preşedintele ungar Janos Ader solicită României şi Ucrainei să nu mai polueze râurile Tisa şi Someş

Preşedintele ungar Janos Ader solicită României şi Ucrainei să nu mai polueze râurile Tisa şi Someş
sursa foto: Wikipedia

Președintele Ungariei a cerut marți Ucrainei și României să oprească poluarea pe două râuri majore care ajung în Ungaria, după inundațiile din ultimele săptămâni care aduc „covoare murdare” de sticle de plastic provenite din cele două state vecine.

În scrisorile adresate către președinteleucrainean Volodymyr Zelenskiy și președintelui României Klaus Iohannis, publicate pe site-ul oficial al președinției ungare, Janos Ader a declarat că autoritățile maghiare nu pot curăța toate deșeurile din râurile Tisa și Someș.

„Este dezamăgitor faptul că poluarea râului Tisza cu deșeurile nu a fost redusă … și reprezintă o amenințare de durată pentru ecosistemul fragil al râului”, a spus Ader în scrisoarea către Zelenskiy. El a cerut președintelui ucrainean să ajute la rezolvarea urgentă a problemei.

„Mașinile noastre nu mai sunt capabile să gestioneze grămada de gunoi care vin în cantități de neoprit”, a spus Ader, srie Reuters.

Ader, al cărui rol în politica maghiară este în mare măsură ceremonial, a spus în scrisorile sale că, de la mijlocul lunii iunie, autoritățile maghiare au eliminat 938 de metri cubi de deșeuri din râul Tisa și 846 de metri cubi de deșeuri din râul Someș.

Tisa, unul dintre principalele râuri din estul Europei, începe în Ucraina și curge peste Ungaria pentru a se vărsa în Dunăre în Serbia. Someș curge din România în Ungaria și se alătură acolo Tisei. Poluarea masivă pe cele două râuri este o problemă de ani de zile.

Administrația prezidențială din Ucraina și România nu au oferit deocamdată niciun răspuns.

Urmăriți B1TV.ro și pe